Свет

Протести широм Европе: Пољопривредници блокирали холандско-белгијску границу

Незадовољни пољопривредници изашли су на путеве и у Грчкој, протестују и у Шпанији, Португалији, Немачкој, док у Пољској најављују генерални штрајк 9. фебруара блокадом граничних прелаза између Пољске и Украјине
Протести широм Европе: Пољопривредници блокирали холандско-белгијску границу© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Протести пољопривредника у Европи због цена и нових прописа шире се: блокирана је холандско-белгијска граница, изашло се на путеве у Грчкој, а пољски синдикат најавио је планове да затвори граничне прелазе са Украјином, преноси Ројтерс.

Протести су избили у неколико земаља због ниских цена производа, растућих трошкова, јефтиног увоза и ограничења наметнутих настојањима Европске уније да се бори против климатских промена.

Док су француски пољопривредници почели да уклањају блокаде након што је влада направила даље уступке, белгијске и холандске колеге блокирали су граничне прелазе на аутопуту. Владин веб-сајт о стању у саобраћају објавио је да су блокаде на три кључна аутопута остале на снази у петак увече.

Незадовољство је ове недеље достигло врхунац у Бриселу, где су пољопривредници гађали Европски парламент јајима и каменицама и испалили ватромет, захтевајући од лидера ЕУ на окупљеним на самиту да учине више како би изашли у сусрет њиховим захтевима.

"Заједничка пољопривредна политика (ЦАП) постепено је постала Заједничка еколошка политика, без икаквог уважавања нас произвођаче хране", наводи се у саопштењу белгијског синдиката пољопривредника АБС.

Портпарол Европске комисије за трговину и пољопривреду Олоф Гил рекао је да је подршка Комисије пољопривредном сектору константа ЕУ и да ће за период 2023-2027 више од 300 милијарди евра бити подељено европским пољопривредницима у оквиру ЦАП-а.

У белгијској луци Зебруг, месту где се увозе аутомобили и свежи производи из Велике Британије и других земаља, пољопривредници су у петак увече почели да уклањају барикаде постављене у среду и оставили 2.000 камиона иза себе.

Лука је саопштила да ће се сада фокусирати на довођење камиона у луку или на привремени паркинг на аеродрому у Остендеу.

Пољски синдикат пољопривредника "Солидарност" најавио је генерални штрајк који почиње 9. фебруара блокадом граничних прелаза између Пољске и Украјине.

"Наше стрпљење је понестало", наводи се у саопштењу, мислећи се на увоз украјинских производа.

Пољски медији јавили су да немачки фармери, уз подршку пољских фармера, блокирају делове границе са Пољском.

Пољопривредници су такође поставили блокаде у централном делу и на северу Грчке, позивајући на трајно ослобађање од пореза на дизел и бржу компензацију за губитке изазване поплавама.

У Португалу, где су трактори у четвртак блокирали најмање три пута који повезују Португал са Шпанијом, један пут у јужном региону Алентехо у близини границе остао је блокиран у петак, а пољопривредници су кренули спорим маршевима на неколико места.

Шпански пољопривредници су раније ове недеље рекли да ће изаћи на улице у фебруару у знак протеста против европских прописа и недостатка подршке владе.

image