Свет

Све више незадовољних радника у Европи: И шпански пољопривредници излазе на улице

Највеће групе фармера у Шпанији тврде да еколошки прописи које је наметнуо Брисел поткопавају профитабилност усева и повећавају цене хране
Све више незадовољних радника у Европи: И шпански пољопривредници излазе на улице© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Удружења шпанских пољопривредника саопштила су да планирају да у фебруару изађу на улице, у знак протеста против строгих европских прописа и недостатка подршке владе.

"До мобилизације ће доћи што пре", изјавио је Педро Барато, председник Асахе, шпанског удружења које заступа око 200.000 пољопривредника, пренео је Ројтерс.

"Акције се неће много разликовати од онога што се дешава у другим земљама Европске уније", рекао је Барато.

Према његовим речима, протести ће бити организовани наредних недеља, а чланови удружења Асаха ће се састати 1. фебруара како би извршили припреме.

Суша на југу Шпаније погодила је пољопривреднике, а принос пиринча и маслина у паду је претходне две године.

Највеће групе фармера у Шпанији – Асаха, ЦОАГ и УПА тврде да еколошки прописи које је наметнуо Брисел поткопавају профитабилност усева и повећавају цене хране. Шпански пољопривредници наводе да им је тешко да се такмиче са производима увезеним изван ЕУ по нижим ценама.

По угледу на немачке и француске колеге, и белгијски пољопривредници огорчени порастом трошкова у оквиру еколошке политике Европске уније и увозом јефтине хране, планирају да блокирају приступне путеве до Зебругеа, контејнерске луке у Белгији.

Позивајући се на изворе у полицији и међу пољопривредницима, финансијски дневник "Де Тијд" наводи да демонстранти планирају да забране приступ луци Зебруге у Северном мору, другој по величини у земљи, на најмање 36 сати, почев од данас у 14 часова.

Последњих недеља фармери широм Европе протестују због гломазне бирократије, високих трошкова производње и нелојалне конкуренције која је настала као резултат либералне трговинске политике Европске уније.

image