Свет

Кад Бугарска поклања: Сто половних оклопних возила за Украјину

Украјинска војска ова оклопна возила не може да користи у нападу, "али би им служила у одређеним условима", наводи бугарски министар одбране Тодор Тагарев
Кад Бугарска поклања: Сто половних оклопних возила за Украјину© Hristo Rusev/Getty Images

Бугарска ће за Украјину, према ранијем обећању Кијеву, издвојити 100 оклопних, половних возила.

Бугарски министар одбране Тодор Тагарев потврдио је да ће половна оклопна возила бити бесплатно испоручена Украјини након што је скупштина 22. новембра ратификовала споразум између бугарског Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Украјине. У питању је споразум у оквиру одлуке о пружању додатне војно-техничке подршке Украјини.

"Неколико месеци након што су парламент и влада Бугарске одобрили овај корак, 100 оклопних возила... која су претходно припадала Министарству унутрашњих послова земље, шаље се у Украјину", навео је Тагарев, преноси лист "Софија Глоуб".

Према његовим речима, украјинска војска ова оклопна возила не може да користи у нападу, "али би им служила у одређеним условима".

Оклопна возила из осамдесетих година била су ускладиштена у магацинима бугарског Министарства унутрашњих послова.

Председник Румен Радев ставио је вето на споразум 4. децембра, на шта је Народна скупштина одговорила четири дана касније укидањем његовог вета.

Из МУП-а су потврдили да се оклопна возила налазе у магацинима и да нису у употреби.

image