Свет

"Политико": Украјина гладна граната

Ни повећање домаће производње граната, нити донације савезника не испуњавају све потребе Украјине
"Политико": Украјина гладна гранатаwww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Украјинска војска нема довољно артиљеријских граната како би од руских напада успешно бранила линију фронта дугу око 1.000 километара, а министар одбране Рустем Умеров описује то као "глад за гранатама".

Украјина појачава домаћу производњу граната, али се и даље ослања на савезнике који им испоручују највећи део муниције. Ипак, очигледно да је и то премало.

Европска унија је обећала да ће Кијеву послати милион граната до марта, али тај циљ неће испунити. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да ће блок до тада испоручити само 524.000 граната, док још 1,1 милиона граната најављују до краја године.

У међувремену, политички застој у Вашингтону зауставио је све токове војне помоћи ка Украјини.

"Сада смо остали без војне помоћи коју смо пружали Украјини и већ се доказује шта то значи на бојном пољу", рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Најгоре је трупама које су у рововима на југу и истоку Украјине.

"Никада нисмо имали довољно граната калибра 122 милиметра и добијамо их право из фабрике. У просеку испалимо 15 хитаца дневно. Али било је дана када смо пуцали и по сто пута, или ниједном. Сада су се непријатељства интензивирала у нашем правцу, али имамо мање граната него некада", каже за "Политико" украјински артиљерац који се бори у близини Авдијевке.

Обраћајући се савезницима Умеров је признао да је Русија много много надмоћнија у свакодневним артиљеријским нападима. На различитим подручјима фронта и у различитим фазама непријатељстава, Руси испаљују пет до чак десет пута више артиљеријских граната него украјинске снаге.

"Руска војна индустрија омогућава својим трупама да испаљују десетине хиљада пројектила на украјинске положаје Како ситуација на бојном пољу показује, не постоји замена за савремену артиљерију", рекао је Умеров.

Недостатак граната један је од кључних разлога због којих је украјинска војска прешла у дефанзиву дуж целог фронта након овогодишње разочаравајуће контраофанзиве.

image