Свет

Нова анкета: Половина Американаца сматра да је Израел отишао "предалеко" са ратом у Гази

Свега 35 одсто сматра да је одговор Израела на напад Хамаса 7. октобра адекватан
Нова анкета: Половина Американаца сматра да је Израел отишао "предалеко" са ратом у Газиwww.globallookpress.com © Abdul Rahman Salama/XinHua

Све већи проценат одраслих у САД сматра да је војни одговор Израела у Гази "отишао предалеко", указују резултати нове анкете новинске агенције АП и Националног центра за истраживање јавног мњења (НОРK) са Универзитета у Чикагу, преноси "Аксиос".

Наиме, 50 одсто одраслих Американаца је у јануару рекло да је Израел отишао "предалеко", у поређењу са 40 одсто који су исто мислили у новембру, наводи се у резултатима анкете.

Свега 35 одсто сматра да је одговор Израела на напад Хамаса 7. октобра адекватан, што представља пад од три одсто у односу на новембар.

Број грађана САД који Тел Авив сматрају за савезника Вашингтона који дели америчке интересе и вредности је значајно опао, и сада износи 35 одсто у односу на 44 одсто у новембру. 

Такође је опала и подршка политици Џозефа Бајдена по питању рата у Израелу, и сада износи 31 одсто, односно шест одсто мање него у децембру. 

Овај пад био израженији међу присталицама демократске странке, напомиње "Аксиос" и наводи да је 59 одсто демократа сматрало да Бајден добро води политику по том питању, док сада то мисли 46 одсто Американаца. 

Међу републиканцима, међутим, подршка Бајденовој политици на Блиском истоку порасла је за три одсто, и сада износи 21 одсто.

image