Свет

"Мртворођен": Да ли ће републиканци дозволити да Сенат настави да помаже Израел и Украјину?

Амерички Сенат објавио је предлог закона о безбедности у оквиру којег је предвиђен пакет од 118 милијарди долара за границу, Украјину и Израел
"Мртворођен": Да ли ће републиканци дозволити да Сенат настави да помаже Израел и Украјину?Getty © Brendan Hoffman

Амерички Сенат је објавио предлог закона о безбедности који би укључивао и помоћ за Украјину и Израел, али је он наишао на оштре критике републиканаца у Представничком дому.

Председник САД Џозеф Бајден је позвао чланове Конгреса да усвоје нови закон, хвалећи и одредбе о миграцијама које су последица вишемесечних преговора две америчке партије, пише Ројтерс.

Ипак, председавајући Представничког дома Мајк Џонсон је рекао да ће предлог закона бити "мртворођен" ако дође до тела којим он председава.

"Предлог је гори него што смо мислили и он неће бити ни близу тога да реши катастрофу на (јужној) граници коју је направио председник (Бајден)", рекао је он.

Предлог закона је последица компромиса демократа и републиканаца у Сенату и укључује многе одредбе о заштити јужне границе. Ипак, он је наишао и на критике некадашњег председника Доналда Трампа.

Вођа већине у Сенату, демократа Чак Шумер најавио је да ће спровести неопходне кораке како би се гласање о предлогу одржало у среду.

Како наводи Ројтерс, уколико предлог закона буде усвојен, то ће бити највећа реформа имиграционе политике у САД у последњих неколико деценија.

Ипак, већи део предлога закона чини новац за помоћ америчким савезницима, пре свега Украјини.

Наиме, предлог предвиђа чак 60 милијарди долара за Украјину, 14 милијарди за Израел и 2,44 милијарде америчку Централну команду, која води акције против Хута у Црвеном мору.

Предвиђено је и 10 милијарди долара за хуманитарну помоћ за цивиле у конфликтним зонама, укључујући Украјину, Појас Газе и Западну обалу. Међутим, предлог закона забрањује да она иде кроз УНРВА, агенцију УН која пружа помоћ палестинским избеглицама.

Предлог закона наишао је на критике и других републиканаца, који су критиковали одредбе о безбедносним мерама на јужној граници.

image