Свет

Маск: За Бајдена корисно да што више илегалних имиграната уђе у САД

Амерички председник се нада да ће искористити мигранте да обезбеди себи подршку на предстојећим изборима, оцењује амерички милијардер
Маск: За Бајдена корисно да што више илегалних имиграната уђе у САД© Mario Tama/Getty Images

За америчког председника Џозефа Бајдена, корисно је да што више илегалних имиграната уђе у земљу, навео је амерички милијардер Илон Маск, власник Икса (бивши Твитер).

"Бајденова стратегија је веома једноставна. Као прво, увести што више илегалаца у земљу, а друго, легализовати их да би се створила трајна већина - једнопартијска држава. Зато они промовишу толико илегалне имиграције. Једноставно, али ефикасно", написао је Маск на Иксу.

До Масковог коментара долази усред тензија, које су се распламсале у јануару, између државе Тексас коју предводе републиканци и демократске савезне владе САД, због различитих приступа имиграционој политици на граници САД и Мексика.

Маск је раније критиковао америчке политичаре, тврдећи да им је "100 пута више стало" до украјинске границе него до граница САД.

Тексас који дели границу са Мексиком дугачку готово 2.000 км, распоредио је своју Националну гарду на спорно подручје још 2021. у склопу операције "Усамљена звезда" и почео са изградњом ограде опремљене бодљикавом жицом на главним прелазима.

Бајденова администрација је због тога тужила ову државу пред Врховним судом САД, који је протеклог месеца донео пресуду да се савезним агентима мора омогућити приступ и уклањање жице.

Тексашке власти су одбиле да то учине и наставиле су са распоређивањем својих трупа и градњом додатних препрека, у чему их је подржало 25 гувернера из Републиканске странке, а неки од њих обавезали су се да ће послати сопствене снаге како би им помогле у заштити границе.

image