Свет

Кијев пред војним ударом? Нуландова потрчала да смири Залужног

Викторија Нуланд у Украјини се обрела непосредно након гласина о смени у украјинском војном врху
Кијев пред војним ударом? Нуландова потрчала да смири Залужногwww.globallookpress.com © Kirill Chubotin/Keystone Press Agency

Претња војним ударом у Кијеву, била је разлог због кога је заменик државног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд дотрчала у Украјину непосредно након гласина о сменама у самом војном врху земље, пише "Ејжа тајмс".

"Зашто је Нуландова пожурила у Кијев? Највероватније је да јој је Бела кућа рекла да одмах оде тамо у случају да ствари у Кијеву крену по злу. Очигледно је да су се заиста уплашили да би Валериј Залужни могао да распореди војску и искористи је против Владимира Зеленског", наводи се у тексту.

Задаци Викторије Нуланд су, како се наводи, били да смири главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, кога председник Украјине Владимир Зеленски планира да смени због неуспеха на бојном пољу, као и да му "објасни где му је место".

"Ејжа тајмс" међутим, не мисли да је Нуландова потпуно елиминисала претњу по америчког штићеника Зеленског, будући да главнокомандујући украјинске војске и даље, наводно, може да крене против Кијева.

Викторија Нуланд је допутовала у Кијев 31. јануара на састанке са украјинским премијером Денисом Шмигалом и министром спољних послова Украјине Дмитријем Кулебом. Она је обавестила Кијев да су амерички високопрецизни пројектили ГЛСДБ које је Вашингтон обећао Украјини већ на путу.

Раније је британски лист "Фајненшнал тајмс" писао да се Зеленски 29. јануара састао са Залужним и понудио му позицију саветника украјинских власти након оставке. Лист "Економист" је сазнао да је Залужном понуђена позиција секретара Савета за националну безбедност Украјине, али да је генерал то одбио, преноси "Спутњик".

"По правилу, долазак Нуландове у Кијев не слути на добро. Сећамо се да је било тако 2014. године када је делила колачиће", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, подсећајући на то да је америчка политичарка у доба Евромајдана, на главном украјинском тргу, делила колачиће демонстрантима.

image