Свет

Дигли руке од Залужног: Бела кућа неће да се меша у потенцијалну смену

Суверено право Зеленског је да доноси такве одлуке, саопштио је саветник Беле куће за националну безбедност
Дигли руке од Залужног: Бела кућа неће да се меша у потенцијалну смену© Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Саветник за националну безбедност америчког председника Џозефа Бајдена Џејк Саливан саопштио је да се САД неће мешати у ситуацију са могућом сменом команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

"То је суверено право Зеленског да доноси такве кадровске одлуке, нећемо се мешати у такве одлуке", поручио је Саливан за "Си-Би-Ес".

Раније су амерички медији, позивајући се на изворе, јавили да је Кијев обавестио Белу кућу да је Владимир Зеленски одлучио да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Украјинска влада обавестила је Белу кућу да планира да смени начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, рекла су два неименована добро обавештена извора за Ројтерс.

Извор близак канцеларији украјинског председника рекао је да се Зеленски и Залужни нису сагласили у вези са новим таласом мобилизације и да се председник противи предлогу начелника да буде мобилисано 500.000 војника.

"Вашингтон пост" је први објавио да је Украјина обавестила Белу кућу о плану за смену Залужног, након несугласица Залужног и Зеленског у вези са војном стратегијом и другим питањима након што украјинска контраофанзива прошле године није дала очекиване резултате.

image