Свет

Нема кворума: Мађарско "стоп" уласку Шведске у НАТО

Ако је Швеђанима приступање важно, они ће доћи овде, као што су отишли ​​у Турску, навео је извор из владајуће партије Мађарске након што на ванредној седници мађарског парламента није било довољно посланика
Нема кворума: Мађарско "стоп" уласку Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © Marton Monus/dpa

Гласање на ванредној седници мађарског парламента о ратификацији споразума о приступању Шведске НАТО - није одржано јер није било кворума.

Потпредседник парламента Шандор Лежак открио је шта кочи дугоочекивану одлуку по ту нордијску државу. То је да су окупљени око владајуће партије "Фидес – Мађарска грађанска унија", са већином у парламенту, одбили да учествују на седници којој су присуствовали само представници опозиционих партија.

Како преноси мађарски Индекс, извори из Фидеса оценили су да је за ратификацију споразума о приступању Шведске НАТО-у потребно да на почетку редовног заседања парламента у Будимпешти састанак одрже двојице шефова влада.

"Ако је Швеђанима приступање важно, они ће доћи овде, као што су отишли ​​у Турску", навео је Коцсис Мате у својој објави на мрежи Икс.

Неколико владиних политичара је против овог корака, а оснивач Фидеса Ласло Кевер рекао је да је он међу онима који не подржавају улазак Шведске у НАТО.

Председница Дома сазвала је за данас ванредну седницу Народне скупштине на иницијативу опозиције.

image