Свет

Мађарска и даље кочи чланство Шведске у НАТО-у: Заказана скупштина, али Фидес не попушта

Упркос разговору на маргинама самита Европског савета у Бриселу двојице премијера, још не постоји дговор Шведске и Мађарске
Мађарска и даље кочи чланство Шведске у НАТО-у: Заказана скупштина, али Фидес не попушта© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP, File

Мађарски парламент расправљаће на ванредној седници у понедељак о захтеву Шведске за улазак у НАТО, али је мало вероватно да ће седници присуствовати посланици владајуће партије Фидес, пише Еурактив.

На захтев опозиције, ванредна седница биће одржана 5. фебруара. Након што је прошле недеље турски парламент одобрио кандидатуру Шведске да постане 32. чланица НАТО-а, Мађарска је остала последња чланица Алијансе која није гласала о овом питању.

Нејасно је колико ће чланова Фидеса бити на седници, ако уопште ико и буде присуствовао, јер су најавили да ће гласање сачекати док се премијер Шведске Улф Кристерсон и мађарски премијер Виктор Орбан састану.

Њих двојица су разменили неколико речи на маргинама састанка Европског савета у Бриселу јуче, након чега је шведски премијер казао да су постављени темељи за будуће разговоре.

"Мислим да је то био добар разговор који је поставио основе за дугорочнији разговор следећег пута, а обојица смо препознали који су нам заједнички именитељи а где имамо јасна различита мишљења о добро познатим питањима", рекао је Кристерсон.

Очекује се да двојица лидера разговарају о приступу НАТО-у, пословним интересима и борбеном авиону "јас-39 грипен" шведске производње који је у власништву обе земље.

Орбан је раније позвао Кристерсона у Будимпешту на разговор о кандидатуре Шведске за НАТО, али је шведски премијер раније јасно ставио до знања да неће преговарати са Орбаном о чланству у НАТО-у, рекавши да је Шведска учинила свој део посла.

Кристерсон је поновио свој став након разговора са Орбаном у четвртак, рекавши да се неће састати у Будимпешти док Мађарска не ратификује пријем у НАТО.

"Још немам датум, али природно је да се сретнемо када постанемо чланица. Треба да разговарамо о још много тога када постанемо чланови", рекао је Кристерсон на конференцији за новинаре.

Додао је да током састанка није добио никакве датуме када би мађарски парламент могао да гласа или када би могло да дође до новог састанка са Орбаном.

И председник парламента Ласло Кевер и министар спољних послова Петер Сијарто рекли су да не виде разлог да се о том питању одлучује пре него што се парламент поново састане 26. фебруара.

Обраћајући се новинарима у Вашингтону, амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Будимпешту да брзо реагује.

"Шведска доноси огромне могућности у Алијансу у сваком домену. Мађарска ће сада морати да делује како би завршила процес придруживања Шведске. Предвиђам да ће се то догодити у наредним недељама када поново буде заседао мађарски парламент", рекао је Блинкен.

image