Свет

Протести и блокаде широм Шпаније: Фармери траже забрану увоза (ВИДЕО)

Незадовољни пољопривредници блокирали су саобраћај на ауто-путевима у Барселони, Тарагони, Кастиљи-Ла Манчи, Валенсији, Арагону, Ла Риохи, Мурсији и другим регионима
Протести и блокаде широм Шпаније: Фармери траже забрану увоза (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Lex Zea/Keystone Press Agency

Пољопривредници на тракторима организовали су протесте у различитим деловима Шпаније, блокирајући саобраћај на ауто-путевима, преноси агенција ЕФЕ.

Како се наводи, фармери који захтевају побољшање услова рада и измене политике у тој области, блокирали су саобраћај на ауто-путевима у Барселони, Тарагони, Кастиљи-Ла Манчи, Валенсији, Арагону, Ла Риохи, Мурсији и другим регионима.

Фармери и сточари из Малаге су тракторима и камионима блокирали улазе у градску луку.

Прошле недеље, три главна пољопривредна синдиката Шпаније изјавила су да ће се придружити растућем броју протеста који се одржавају у многим европским земљама због пољопривредне кризе.

Пољопривредници сматрају да морају да се боре са дерегулисаним тржиштем које увози производе из трећих земаља по ниским ценама, што има негативан утицај на продају производа произведених у ЕУ и Шпанији.

Према њиховим речима, Европска унија наставља да склапа нове споразуме о слободној трговини са трећим земљама, што погоршава проблеме фармера и сточара широм ЕУ.

Синдикати су тражили да се паралишу преговори са државама Меркосура, Новим Зеландом, Чилеом, Кенијом, Мексиком, Индијом и Аустралијом.

Осим тога, шпански фармери желе да Мадрид, заједно са Европском комисијом, појача контроле на граници са Мароком како би увоз пољопривредних производа из ове земље био у складу са интерним прописима ЕУ и тарифама утврђеним у споразуму о слободној трговини.

image