Свет

Фон дер Лајен: Русија је крива за све, па и за протесте пољопривредника

Пољопривредници осећају последице рата кроз инфлацију и високе цене енергије и ђубрива, поручила је шефица Европске комисије обраћајући се посланицима Европског парламента
Фон дер Лајен: Русија је крива за све, па и за протесте пољопривредника© IMAGO/R4924_italyphotopress

Шефица Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен окривила је климатске промене, али и Русију, за све проблеме са којима се суочавају европски пољопривредници који су дигли свој глас масовним протестима у многим земљама ЕУ.

"Пољопривредници су први који осећају последице климатских промена. Суше и поплаве уништавају усеве и стоку. Они осећају последице руског рата кроз инфлацију и растуће цене енергије и ђубрива", казала је Фон дер Лајенова обраћајући се посланицима Европског парламента.

Она је истакла да је за унапређење пољопривредне политике ЕУ покренут стратешки дијалог о будућности пољопривреде у Европи, а ЕК планира да овог лета представи и свој извештај о стању у индустрији.

У свом обраћању европским посланицима Фон дер Лајен се није дотакла предлога Европске комисије да се за још годину дана, до јуна 2025. године, продужи бесцарински и суштински неконтролисани увоз украјинске робе, који је стигао у време протеста и чему су се успротивили пољопривредни произвођачи из разних европских земаља.

У земљама ЕУ последњих недеља учестали су протести пољопривредника, који траже да се промени паневропска пољопривредна политика, уклоне бројна ограничења за њих, укључујући и еколошка, и заустави неконтролисани увоз јефтиних страних производа.

Синдикална удружења тврде да је у ЕУ рад пољопривредника практично престао да буде исплатив због политике Европске комисије и земаља.

image