Свет

Званично: Шведска обуставља истрагу о "Северном току"

Немачки истражитељи су, пак, недавно били у Стокхолму и разговарали са Швеђанима о томе како би се тамошњи докази могли искористити за процес у Немачкој
Званично: Шведска обуставља истрагу о "Северном току"www.globallookpress.com © Johan Nilsson/Tt

Шведско јавно тужилаштво је данас саопштило да ће одустати од даље истраге о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2.

"Закључак истраге је да Шведска нема надлежност и да истрагу стога треба затворити", наводи се у саопштењу шведског тужилаштва, преноси Ројтерс.

Да ће шведско јавно тужилаштво вероватно затворити истрагу саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору, објавило је јуче неколико немачких медија.

Према наводима "АРД-а", "Зидојче цајтунга" и "Цајта", истрага у Немачкој се наставља. Генерални државни тужилац је то поверио Савезној канцеларији криминалистичке полиције (БКА) и Савезној полицији.

Немачки истражитељи би могли да профитирају од затварања шведске истраге, јер би Швеђани могли да проследе своје доказе својим немачким колегама на процену. Шведска би се оградила од свог захтева да кривично гони случај и подржала немачки поступак, наводи "Дојче веле".

Државе са Балтичког мора су испрва истраживале одвојено и нису међусобно делиле све резултате истраге. Приступ шведским доказима је стога важан корак за немачке истражитеље.

Истражитељи БКА и савезне полиције су очигледно заинтересовани за делове тешко оштећених цевовода које је шведска војска запленила убрзо након експлозија крајем септембра 2022.

Немачки истражитељи желе да упореде трагове експлозива пронађене на цевима са онима које су пронашли на једрилици "Андромеда", која је и даље најважнији траг који би могао довести до нападача.

Према претходним налазима истраге, "Андромеда" је изнајмљена или барем плаћена преко пољске компаније.

Наводи се да је јахтом из Ростока испловила посада од пет мушкараца и једне жене, а сумња се да је то могао бити ронилачки тим који је можда причврстио експлозивне направе на цеви "Северног тока". Осумњичени су Украјинци.

Наводи се и да се једрилица неколико пута пристајала, укључујући на данско острво Кристијансе, Сандхамн у Шведској и Колберг у Пољској.

Немачка и Шведска су више пута разговарале током истраге. Шведски јавни тужилац посетио је и канцеларију немачког савезног тужиоца у Карлсруеу. Немачки истражитељи су, пак, недавно били у Стокхолму и разговарали са Швеђанима о томе како би се тамошњи докази могли искористити за процес у Немачкој.

С друге стране, Пољска наводно већ дуже време блокира сарадњу са Немачком.

Једрилица "Андромеда", пловећи по Балтичком мору, бар је једном пристала у Колбергу, у Пољској, а посаду је, како се наводи, контролисала пољска обалска стража.

Међутим, Пољска је на питања немачких истражитеља одговарала са врло мало информација. Пољске власти до данас нису дале ниједну слику камера за надзор из луке, која би потенцијално могле да пруже више информација о посади "Андромеде".

Разлика у истрази у Шведској и Немачкој

У Шведској је у току истрага због сумње да извршена тешка саботажа. У Немачкој, с друге стране, Савезно тужилаштво води поступак због сумње "намерног изазивања експлозије експлозивним материјалом" и "противуставне саботаже". И у Данској се наставља истрага о нападима на гасоводе.

Напади на "Северни ток", подсетимо, одиграли су се у септембру 2022, исте године када је почела и Специјална војна операција. До сада, медији су преносили различите верзије о томе ко је крив, док Москва без оклевања указује на Вашингтон, и тврди да је за напад крива америчка администрација. Слично мисли и познати новинар Симор Херш, који каже да је напад припреман и пре почетка СВО.

image
VV inauguration
banner