Свет

Штрајк особља на пет немачких аеродрома: Луфтханза отказала стотине летова

Штрајк је започео данас у четири сата ујутру и планирано је да траје 27 сати, а немачка авио-компанија је проценила да ће штрајком бити погођено више од 100.000 људи, који ће морати да промене своје планове путовања
Штрајк особља на пет немачких аеродрома:  Луфтханза отказала стотине летова© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Немачка авио-компанија Луфтханза је отказала стотине летова због штрајка свог земаљског особља на пет аеродрома у земљи.

Синдикат Верди је позвао на штрајкове на аеродромима у Франкфурту и Минхену, два главна Луфтханзина чворишта, као и на обуставу рада на аеродромима у Берлину, Диселдорфу и Хамбургу, преноси АП.

Штрајк је започео данас у четири сата ујутру и планирано је да траје 27 сати.

Луфтханза је уочи штрајка саопштила да ће током протеста моћи да обави између 10 и 20 одсто свих планираних летова, а путници могу бесплатно да промене резервацију карте на неки други термин или да замене карте за летове по Немачкој у ваучере за путовања возом.

Немачка авио-компанија је отказала између 80 и 90 одсто од планираних 600 одлазних и долазних летова на Аеродрому Франкфурт.

На Аеродрому Минхен је отказано више од 400 одлазних и долазних летова, а сви поласци Луфтханзе из Берлина и Хамбурга су отказани, као и већина домаћих летова из Диселдорфа.

Луфтханза је проценила да ће штрајк утицати на више од 100.000 људи који ће због протеста морати да промене своје планове путовања.

Немачки синдикат Верди који преговара у име скоро 25.000 запослених на аеродромима тражи повећање месечних плата за 12,5 одсто, односно за најмање 500 евра.

Немачку су у последње време погодили и протести пољопривредника, машиновођа или запослених у јавном сектору.

image
VV inauguration
banner