Економија

Немачка економија у горој кризи него 2008: "Све смо сиромашнији јер немамо раст – заостајемо"

Хемијска индустрија је забележила пад од 7,6 одсто у односу на претходни месец, чиме је сектор пао на најнижи ниво још од 1995. године, указује "Фајненшел тајмс"
Немачка економија у горој кризи него 2008: "Све смо сиромашнији јер немамо раст – заостајемо"© Tanjug/ Sina Schuldt/dpa via AP

Немачка индустријска производња наставила је свој пад и у децембру 2003. и тиме обележила седми месец суноврата у претходној години.

Производња је пала за 1,6 одсто у односу на новембар, предвођена хемијском индустријом и грађевинским сектором, саопштио је данас завод за статистику. Пад је био далеко гори од оног који су предвидели аналитичари за "Блумберг", од 0,5 одсто.

Укупни ниво производње је сада на најнижем нивоу од јуна 2020. године, не рачунајући постпандемијски пад, а последњи пут је био налик овом давне 2010.

Немачка се суочава са рецесијом након што је производња смањена за 0,3 одсто у четвртом кварталу 2023. године, а ову годину су започели на климавим ногама, оцењује "Блумберг" и додаје да подаци указују на потешкоће у оживљавању привреде усред слабе глобалне тражње, високих каматних стопа и трајних последица енергетске кризе.

Немачка није у стању да генерише економски раст, што значи да земља постаје сиромашнија и мање конкурентна, признао је немачки министар финансија Кристијан Линднер на догађају који је организовао "Блумберг" у Франкфурту.

Ово није прва таква изјава врха Немачке, с обзиром да се раније и министар економије Роберт Хабек жалио да немачком тржишту недостаје новац због утрошених средстава за подршку Украјини. А, министар економског развоја је приметио да је због одбијања испоруке руског гаса изгубљена конкурентност привреде.

Иако су неке објаве наговештавале наводни скок наруџбина немачким фабрикама у децембру, истовремено забележен је пад извоза. Упркос инфлацији, запосленост се добро држи, а раст цена је већи него што се очекивало у јануару од 3,1 одсто.

Министар финансија Кристијан Линднер упозорио је да Немачка пати због неуспеха да повећа производњу.

"Више нисмо конкурентни", рекао је он у понедељак у Франкфурту и додао: "Све смо сиромашнији јер немамо раст. Заостајемо."

Према "Фајненшел тајмсу", немачка индустријска производња је у најгорем економском паду икад, чак горем од оне кризе из 2008. године.

Указујући на пад од 1,6 одсто на месечном нивоу, што је подбацило прогнозе економиста о паду од 0,4 одсто, лист подсећа да је немачка индустријска производња нижа за 10 одсто у односу на период пре пандемије ковида 19.

"Хемијска индустрија је забележила пад од 7,6 одсто у односу на претходни месец, чиме је сектор пао на најнижи ниво још од 1995. године. Ово је делимично надокнађено месечним растом производње аутомобила од 4 одсто", наводи "Фајненшел тајмс".

image