Свет

Бела кућа о интервјуу Карлсона са Путином: Треба наставити политику подршке Украјини

Већина Американаца подржава Украјину и Бела кућа рачуна да ће Конгрес одобрити издвајање нове војне помоћи за Кијев, каже Џејк Саливан
Бела кућа о интервјуу Карлсона са Путином: Треба наставити политику подршке УкрајиниGetty © Anna Moneymaker / Staff

Поводом објављивања жељно ишчекиваног интервјуа америчког новинара Такера Карлсона са председником Русије Владимиром Путином данас се огласила и Бела кућа, из које поручују да већина Американаца подржава Украјину и да је став руководства да би требало наставити такву политику.

"Доследно смо износили аргументе зашто је подршка Украјини у фундаменталном интересу националне безбедности Сједињених Држава и трансатлантске Алијансе. Верујем да велика већина америчког народа види то као ствар вредну труда, тако да ћемо се држати тог курса". 

Интервју Карлсона, иначе, некадашњег новинара "Фокс њуза" требало би да буде објављен у скорије време и то на мрежи Икс, што је одобрио и нови власник Илон Маск.

Такер је, подсетимо, најављујући ову ексклузиву, поручио да је дужност новинара да информишемо људе. "Већ две године траје рат који обликује наш свет, а већина Американаца није обавештена. Немају појма шта се дешава овде у Русији, или у Украјини", изјавио је Карлосон. 

На заједничкој конференцији са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, Саливан је још поручио да нема алтернативе америчкој војној подршци Кијеву.

Америчка војна помоћ је, како каже, великих размера, а време у свему томе, такође, има јако битну улогу.

"Нисмо фокусирани на план Б, фокусирани смо на план А, а то је усвајање двопартијског закона који ће осигурати да Украјина добије средства која су јој потребна за ефикасну одбрану и повратак територија које је окупирала Русија", додао је овај званичник Беле куће, одговарајући на питање новинара да ли Вашингтон има план Б у случају да не буде одобрена нова помоћ.

Коментаришући актуелну аферу око могуће смене Залужног, Саливан је, као и Столтенберг, изјавио да се САД не мешају у то да ли ће главнокомандујући украјинске војске бити смењен или не. 

image