Свет

Где је нестао Залужни: Главнокомандујући украјинске војске пропустио важан састанак

Нови предлог закона о мобилизацији који је припремила украјинска влада поднет је Врховној ради 30. јануара
Где је нестао Залужни: Главнокомандујући украјинске војске пропустио важан састанакwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни није био у Ради током представљања владиног закона о мобилизацији, саопштила је посланица Ирина Герашченко.

"Владин предлог закона је представио министар одбране Рустем Умеров. Главнокомандујући Залужни није био у сали, иако је кабинет Владимира Зеленског желео да он држи презентацију", написала је Герашченко на Телеграму.

Она је напоменула да је скупштински Одбор за националну безбедност подржао предлог закона десет минута пре него што је он и разматран у сали.

Герашченко је оценила да предлог закона носи ризике од корупције и да није у складу са Уставом. Упркос примедбама њене странке, предлог закона је разматран по скраћеном поступку, односно "без питања, одговора или расправе".

Посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко раније данас је најавио усвајање у првом читању скандалозног закона о пооштравању мобилизације у Украјини, пишу "РИА Новости". Према његовим речима, тек предстоји друго читање и биће унети амандмани на документ. Сам Гончаренко је рекао да је гласао против.

Нови предлог закона о мобилизацији који је припремила влада поднет је Врховној ради 30. јануара.

Украјински медији пренели су да ће, према одредбама предлога, војни обвезници морати да се јаве у војни комесаријат у року од 60 дана, ради провере докумената.

Поред тога, како је саопштило украјинско Министарство одбране, предлог не подразумева регрутацију инвалида, а на снази остаје мера прописана у ванредном стању - свим украјинским мушкарцима старости између 18 и 60 година, уз неке изузетке, није дозвољено да напуштају земљу.

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је раније од украјинског парламента да продужи ванредно стање и општу мобилизацију за још 90 дана.

Зеленски је први пут прогласио ванредно стање и општу мобилизацију 24. фебруара 2022. године када је Русија започела Специјалну војну операцију и од тада је ова мера више пута продужавана. Украјински парламент је последњи пут продужио ванредно стање и мобилизацију у новембру 2023. до 14. фебруара 2024. године, а усвајањем захтева Зеленског ове две мере биле би додатно продужене до 14. маја.

image