Свет

Уједињене нације апелују на Британију: Асанжа ће можда мучити у САД

Имајући у виду да би новинар, иако слабог менталног здравља, могао да буде смештен у самици, али и да добије несразмерну казну, питање је да ли би његово изручење Америци било у складу с међународним обавезама Уједињеног Краљевства о људским правима
Уједињене нације апелују на Британију: Асанжа ће можда мучити у САДwww.globallookpress.com © Stephen Chung

Специјални известилац Уједињених нација за мучење позвао је власти у Великој Британији да зауставе изручење Џулијана Асанжа Сједињеним Државама, где га чека судски процес за шпијунажу и потенцијална казна од 175 година затвора.

Уједињено Краљевство би тим чином могло да прекрши законе о људским правима будући да је ментално здравље оснивача Викиликса веома нарушено, а његово пребацивање у амерички притвор могло би додатно да га угрози, упозорила је експерт УН Алис Џил Едвардс.

"Џулијан Асанж пати од дуготрајног депресивног стања које се стално враћа. Процењено је да постоји ризик од самоубиства", наведено је у саопштењу Едвардсове објављеном на сајту канцеларије Високог комесаријата УН за људска права (ОХЦХР).

Такође, истакнуто је да уколико буде изручен САД, Асанж ће, чекајући суђење, потенцијално бити смештен у самици.

"Ризик да буде стављен у самицу, упркос његовом крхком менталном здрављу, и да добије потенцијално несразмерну казну отвара питање да ли би Асанжово изручење Сједињеним Државама било у складу с међународним обавезама Уједињеног Краљевства о људским правима, посебно имајући у виду Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Конвенцију УН против тортуре и Европску конвенцију о људским правима", констатовала је Едвардсова.

Уз то је позвала Владу Уједињеног Краљевства да пажљиво размотри налог за екстрадицију како се не би огрешила о забрану протеривања уколико то за последицу има мучење и друге  окрутне, нељудске или понижавајуће поступке.

Очекује се да ће коначна одлука о могућем изручењу Џулијана Асанжа бити донета у Вишем суду у Лондону 20. и 21. фебруара. Он се суочава са укупно 18 тачака оптужнице у Сједињеним Државама због одавања поверљивих докумената путем платформе Викиликс.

Човек који је свету открио злодела америчке војске у Багдаду, али и многе друге злочине САД, борави у нехуманим условима у британском затвору Белмарш, и у тешком здравственом стању чека одлуку о изручењу Америци.

image