Свет

Како убија Америка: 13 година од чувеног снимка "Викиликса", а Асанж у затвору (ВИДЕО)

"Видео је разоткрио губитак невиних живота од руку америчке војске, као и заташкавања, лажи и обмане, те одбијање да се прихвате чињенице", констатовао је аустралијски сенатор Питер Виш Вилсон
Како убија Америка: 13 година од чувеног снимка "Викиликса", а Асанж у затвору (ВИДЕО)© Peter Macdiarmid/Getty Images

На данашњи дан пре 13 година оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж објавио је снимак америчких војника који убијају ирачке цивиле из хеликоптера "апач" у Багдаду.

Том приликом, 12. јула 2007, убијено је најмање 12 особа, међу којима су били Ројтерсов фото-репортер Намир Нур-Елдин (22) и његов помоћник Саид Чмаг (40), а двоје деце је тешко повређено.

"Викиликс" је објавио снимак 6. априла 2010, након што га је добио од службеника безбедносне службе САД Челси Менинг, тада познате као Бредли Менинг.

Под називом "Колатерално убиство", видео сниман из хеликоптера америчке војске приказује како кружи изнад предграђа ирачке престонице а бројни људи им се налазе на нишану. Војска се преко радија распитује да ли ће добити дозволу да отвори ватру на групу од десетак ненаоружаних особа. Потом почиње паљба, што је на тренутке праћено радосним коментарима. На снимку су се чуле и речи једног од војника САД: "Ха-ха, погодио сам их."

На Ројтерсово инсистирање инцидент је касније испитан, те је закључено да је акција коју су извршили војници била у складу са законима оружаног конфликта и унутрашњим правилима службе. Агенција је иначе тражила снимак ваздушног напада у складу са слободом приступа информацијама, али их није добила.

"'Колатерално убиство' разоткрило је губитак невиних живота од руку америчке војске, као и заташкавања, лажи и обмане, те одбијање да се прихвате чињенице", констатовао је аустралијски сенатор Питер Виш Вилсон.

За убиство цивила ниједан припадник америчке војске - ни директни извршиоци, као ни чланови удруженог злочиначког подухвата уз ланац командовања - није оптужен и процесуиран.

Уместо тога, данас Џулијан Асанж, човек који је свету открио овај злочин, али и многа друга америчка злодела, у нехуманим условима у британском затвору Белмарш, и у тешком здравственом стању, чека да га испоруче Сједињеним Државама, где ће одговарати за шпијунажу, а за шта је предвиђена казна до 175 година затвора.

Детаљна америчка оптужница против Џулијана Асанжа на 37 страница иначе не помиње "Колатерално убиство", за које се сматра да је нанео више штете америчкој влади и војсци, него сви други поверљиви документи заједно.

Челси Менинг је такође оптужена за шпијунажу, те осуђена на 35 година затвора, али ју је после седам година казне, 2017, помиловао тадашњи председник САД Барак Обама.

image