Свет

Грузија добила новог премијера: Иракли Кобахидзе, критичар Запада

Кобахидзеа описују као снажног критичара западних влада и који оптужује ЕУ и САД да желе да увуку Грузију у рат Украјине и Русије
Грузија добила новог премијера: Иракли Кобахидзе, критичар Запада© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Грузијски парламент изгласао је данас да ће нову владу те земље предводити Иракли Кобахидзе, бивши председник владајуће партије "Грузијски сан".

Кобахидзе долази на место Ираклија Гарибашвилија, који је 29. јануара неочекивано поднео оставку, преноси "Политико".

Портал описује Кобахидзеа као снажног критичара западних влада и који оптужује ЕУ и САД да желе да увуку Грузију у рат Украјине и Русије.

Истовремено, "Политико" пише да његови напади на посланике Европског парламента представљају покушај да се компромитује настојање Грузије да постане чланица Европске уније.

Кобахидзе је био заговорник закона о страним агентима, сличног закона који постоји у Русији и САД, а којим би се влади омогућило да пооштри контролу над невладиним организацијама и медијима који се финансирају из иностранства.

Предлог закона је одбачен у марту прошле године, након масовних протеста у Тбилисију.

Иако се не очекује да ће Кобахидзеово именовање донети велике промене у политици Грузије, опозиција страхује да би именовање критичара Запада за премијера могло бити штетно за европске аспирације земље, наводи портал.

image