Свет

Европска комисија: За Украјину 4 услова, 3 за Молдавију, 9 за Грузију, а БиХ кад достигне ниво

Боснa и Херцеговинa прво мора да постигне "неопходан степен усклађености" да би разговори на тему уласка у ЕУ отпочели, поручује данас Европска комисија
Европска комисија: За Украјину 4 услова, 3 за Молдавију, 9 за Грузију, а БиХ кад достигне ниво© Envato.elements.com

Европска комисија саопштила је данас да препоручује почетак преговора са Украјином, Молдавијом и Босном и Херцеговином о уласку у Европску унију. 

Како преносе руски медији, Украјина треба да испуни четири услова, Молдавија три, а Грузија девет, како би дошло до усвајања преговарачког оквира. Када је реч о Босни и Херцеговини, прво мора бити постигнут "неопходан степен усклађености", да би разговори на тему уласка у ЕУ отпочели, поручује Европска комисија. 

Према писању ТАСС-а, Украјина би прво требало да заврши преговоре о економској реформи, и политичком, културном и друштвеном животу земље. "РИА Новости" пишу да Кијев, између осталог, треба да настави борбу против корупције, спроведе реформе које имају за циљ заштиту права националних мањина, које живе на територији Украјине. Према речима председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен, иако је суочена са трагедијом и ратом, Украјина спроводи реформе.

У случају Молдавије, ЕК захтева наставак реформе судства, такође, борбу против корупције. Фон дер Лајен још додаје да је ова држава предмет сталних дестабилизација и да се суочава са сајбер ратом. 

Препоруке Европске комисије дате су на основу процене досадашњег напретка Украјине и Молдавије, које се тичу задатих им реформи. Коначна одлука о томе када ће почети преговори о уласку Украјине и Молдавије у ЕУ биће донета на самиту ЕУ у Бриселу 14. и 15. децембра. Одлука мора бити донета једногласно, подсећају "РИА Новости".

Када је реч о Грузији, комисија је данас саопштила да препоручује да се тој земљи додели статус кандидата за приступање ЕУ.

Када је реч о БиХ, председница ЕК каже да је комисија препознала бројне позитивне кораке руководства, попут напретка у борби против криминала. Она је, такође, констатовала да је Република Српска усвојила одређене неуставне законе због којих се одлаже предлог за кандидатуру до марта 2024. године.

Коментаришући досадашња проширења ЕУ, фон дер Лајен оцењује да су она донела велику предност унији и да су она, заправо, једна инвестиција: "Бенефити су велики, све то повећава просперитет и стабилност. У овим временима проширење нам даје јачи глас у свету". 

Разговори о уласку у унију и додељивање статуса кандидата, подсетимо, сами по себи не морају ништа да значе.

Турска тако има статус кандидата од 1999. године, Северна Македонија од 2005., Црна Гора од 2010., а Србија - од 2012. године. Последња држава која је ушла у ЕУ била је Хрватска. То се десило 2013. године. 

image