Свет

Само у Енглеској: Више од 1,5 милиона људи чекало по 12 сати у Хитној помоћи током претходне године

Прошлог месеца, 177.805 пацијената чекало је 12 или више сати
Само у Енглеској: Више од 1,5 милиона људи чекало по 12 сати у Хитној помоћи током претходне годинеGetty © Mike Kemp / Contributor

Више од 1,5 милиона пацијената у Енглеској морало је да чека 12 или више сати у Хитној помоћи, показују подаци које су објавили британски посланици, како би показали "последице владиног занемаривања Државног здравственог система (НХС)".

Прошлог месеца, 177.805 пацијената чекало је 12 или више сати на прегледе у хитној служби, у просеку 5.735 дневно. То значи да је један од 10 пацијената (12,4 одсто) који је стигао у амбуланту чекао 12 сати пре него што је примљен, премештен на неко одељење у болници или отпуштен, пише "Гардијан".

У периоду између фебруара 2023. године и јануара 2024. године, 1,54 милиона пацијената доживело је да веома дуго чека на пријем, показали су подаци либералних демократа.

"Сваки дан, хиљаде пацијената је остављено да чека у боловима и пренатрпаним чекаоницама Хитне помоћи, где су провели по 12 сати или више, како би примили помоћ која им је потребна. Ова страшна кашњења остављају утисак да влада занемарује НХС", рекла је портпаролка либералних демократа Дејзи Купер.

image