Свет

Енглеска полиција више брине о политичкој коректности него о криминалу

Стопа криминалних прекршаја у Енглеској и Велсу достигла је највиши ниво икада, док је проценат решених злочина пао на најнижи
Енглеска полиција више брине о политичкој коректности него о криминалуwww.globallookpress.com © IMAGO/Joao

Стопа криминала у Енглеској и Велсу достигла је рекордни ниво, док је проценат решених случајева пао на најнижи.

Како преноси британски лист "Телеграф", шест и по милиона кривичних дела регистровано је у Енглеској и Велсу до јуна, док је проценат подигнутих оптужница за та недела свега 5,4 одсто. Шкотска и Ирска воде своје одвојене статистике.

То је пад са ионако ниског нивоа од 6,5 одсто у 2021. и огроман пад са такође не нарочито импресивног нивоа од 15,5 посто, када је упоредива статистика почела да се бележи пре седам година.

Сексуални преступи су порасли више од било које друге категорије евидентираних злочина, попевши се за 21 одсто на 196.889 – са само 1,5 одсто силовања и 3,1 одсто других сексуалних деликата који се завршавају оптужницама.

Наравно, није свака оптужба довела до успешног кривичног гоњења, тако да ће права слика у погледу злочина који се завршавају осудом злочинца бити још гора него што сугеришу наведене бројке, наводи лист.

Недостатком интереса за решавање злочина

Представници полиције дуго су смањење финансирања кривили за такве неуспехе. Смањивање буџета заиста јесте посебно погодило органе реда и судство, али постоји све већа перцепција јавности да је њихов лош учинак такође повезан са њиховим очигледним недостатком интереса за решавање злочина као што су провале, док губе време на спровођење политичке коректности кроз радње као што је хапшење жене свештеника због вређања трансродних особа на мрежи.

"Постоји идеја да полиција треба да учини више да истражује злочине попут провала због њиховог утицаја на жртве", рекао је директор Полицијске фондације Рик Мјур коментаришући статистику криминала коју цитира "Телеграф".

"Људима је обећано више полицајаца, гласали су и плаћају за више полиције, а ипак не виде нити осећају никакву корист", додао је Рори Џорџијан, бивши полицајац који је био специјални саветник бившег премијера Бориса Џонсона, за кривично право.

"Политичари морају да позивају шефове полиције на одговорност за решавање ових проблема, уместо да им дозвољавају да се фиксирају на заменице, привилегије и политику идентитета“, додао је он.

image