Свет

У страху су велике очи: Туск у посети Макрону због могуће победе Доналда Трампа

Пољски премијер је током разговора са Макроном истакао да његова посета има циљ да "ревитализује односе Пољске са најважнијим европским партнерима
У страху су велике очи: Туск у посети Макрону због могуће победе Доналда ТрампаGetty © Umit Donmez

Премијер Пољске Доналд Туск је приликом састанка са француским председником Емануелом Макроном у Паризу истакао да не постоји алтернатива партнерству између Европе, НАТО и САД за суочавање са све већим безбедносним ризицима.

Туск је стигао у Париз у оквиру мини турнеје током које ће посетити и Берлин, како би разговарао са званичницима о безбедносним ризицима и забринутости око могућег повратка Доналда Трампа на место председника САД, наводи Ројтерс.

"Нема алтернативе ЕУ, НАТО, трансатлантској сарадњи", истакао је Туск.

Пољски премијер, који се придружио председнику Француске Емануелу Макрону на радном ручку у Јелисејској палати, рекао је да његова посета има циљ да "ревитализује односе Пољске са најважнијим европским партнерима", пренео је АП.

"Европа мора да постане сигуран континент, а то значи да ЕУ, Француска и Пољска морају да постану земље које су јаке и спремне да бране своје границе, своју територију и да бране и подржавају своје савезнике и пријатеље изван Европске уније", истакао је Туск.

Он је навео да речи из 'Три мускетара' Александра Диме "вероватно најјасније одјекују у Паризу" и поручио: "Сви за једног и један за све".

Макрон је похвалио "кључну улогу" Француске и Пољске у безбедности и одбрани у Европи у контексту рата у Украјини и додао да је "воља Европе за даље снабдевање и задовољавање украјинских потреба кључна", рекао је он.

"То ће нам омогућити да од Европе направимо безбедносну и одбрамбену силу која је истовремено комплементарна НАТО-у и стуб Атлантске алијансе", рекао је Макрон.

Варшава, Париз и Берлин виде јединство ЕУ у одбрани и јачање подршке 27 држава чланица Украјини кључним у тренутку када се подршка САД Кијеву колеба усред политичких сукоба у Вашингтону.

Подсетимо, Трамп је дошао у жижу јавности након што је за викенд изјавио да не би штитио државе које не плаћају своје обавезе НАТО-у и да би "охрабрио" Русију да их нападне.

Трампову изјаву критиковао је и пољски министар одбране Владислав Коснијак-Камиш.

"Мото НАТО-а 'сви за једног, један за све' је конкретна обавеза. Поткопавање кредибилитета савезничких земаља значи слабљење читавог НАТО-а", написао је на Иксу.

image