Свет

Ко се боји Москве још? Грађани земаља Г7 имају веће бриге

Проблеми попут климатских промена, радикалног исламског тероризма, миграција и сајбер напада највише брину јавност у земљама Г7
Ко се боји Москве још? Грађани земаља Г7 имају веће бригеGetty © Photo by Stefan Rousseau - Pool/Getty Images

Становници земаља чланица групе Г7 (водећих светских економија), осим Јапанаца и Британаца, Русију више не сматрају највећом безбедносном претњом, показало је истраживање Минхенске безбедносне конференције, једног од водећих светских форума о безбедносним питањима.

Москва, коју су грађани Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава 2022. сматрали највећом претњом, пала је на четврто место на листи прошле године.

"Руска војна операција против Украјине била је прекретница у земљама Г7. Ипак, две године касније, постоје знаци да се утицај акције Москве на перцепцију ризика ублажава", истиче се у истраживању.

Сукоб Москве и Кијева и укупна геополитичка борба "и даље обликују ставове грађана о другим земљама, али мање интензивно него прошле године", додаје се.

Према резултатима истраживања, проблеми попут климатских промена, радикалног исламског тероризма, миграција и сајбер напада били су међу онима који највише брину јавност у земљама Г7.

Најзначајнији пад забринутости због Русије забележен је у Немачкој и Италији, где је она пала на 7. односно 12. место.

Американци су рекли да верују да сајбер напади, политичка поларизација и Кина представљају већу претњу њиховој земљи од Москве, наводи Минхенски безбедносни индекс.

Русија је прва на листи највећих претњи још само у Великој Британији и Јапану.

Што се тиче Украјине, људи у земљама Г7 је "још увек сматрају савезником" , али у "мањој мери него прошле године", наводи се у студији.

image