Свет

Имиграција и радикални исламисти: Како је Г7 променила безбедносне приоритете

Владимир Зеленски покушаће да измоли још подршке од западних земаља којима Украјина више није ни у првих пет приоритета
Имиграција и радикални исламисти: Како је Г7 променила безбедносне приоритетеGetty © picture alliance / Contributor

Наводна "руска претња" Немачкој и другим земљама Групе седам (Г7) уступила је место другим проблемима као што су радикални исламисти и имиграција, пише "Политико".

Истраживање јавног мњења објављено уочи Безбедносне конференције у Минхену, скупу највиших политичких и војних званичника, показало је да је Русија - која је прошле године била "претња број један" за Немце, сада пала на седмо место, а слично стоји и у другим чланицама Г7.

Ова промена приоритета ударац је за украјинског председника Владимира Зеленски који се очекује у Минхену како би измолио за још помоћи Кијеву, у тренутку када чак и његови званичници признају да је ситуација тешка, и када САД не могу да се договоре о слању новца, оружја и муниције његовој влади.

На врху листе претњи у Немачкој ове године су се нашли имиграција и радикални исламски тероризам. Претња исламског тероризма после рата у Израелу, скочила је на друго место са прошлогодишњег 16. док је миграција са седмог ове године доспела на прво место забринутости.

Истраживање такође пружа мрачан увид у размишљање многих најбогатијих земаља света. Велики део становништва у земљама Г7 верује да ће њихове земље бити мање безбедне и богате за 10 година, наводи се у извештају, за разлику од БРИКС-а чији су изгледи много позитивнији.

image