Свет

У Конгу горе америчке и белгијске заставе: "Напоље из наше земље"

Грађани су незаводољни јер Запад, преко Руанде, подржава милитанте
У Конгу горе америчке и белгијске заставе: "Напоље из наше земље"www.globallookpress.com © Shi Yu/XinHua

Демонстранти у Демократској Републици Конго (ДР Конго) запалили су америчке и белгијске заставе док су каменицама гађали припаднике страних мисија и канцеларије УН у главом граду Киншаси, оптужујући западне владе да подржавају побуњенике у тој афричкој држави разореној сукобима.

Полиција је испалила сузавац како би растерала гневну масу која је запалила гуме у близини западних амбасада. Видео-снимци постављени на Иксу приказују једног од демонстраната како скида заставу ЕУ са улаза у велики хотел у престоници, а посматрачи аплаудирају.

Неки демонстранти су, бацајући камење, покушали да разбију надзорне камере у једној од канцеларија америчке амбасаде, док су други, како Ројтерс преноси, скандирали: "Напоље из наше земље! Не желимо ваше лицемерје!"

Мисија Организације УН за стабилизацију (МОНУСЦО), која би требало да почне повлачење својих 15.000 војника из ДР Конга у априлу, саопштила је да су гневни мештани у суботу запалили неколико њених возила.

Мировна мисија је у немирном источном Конгу од 1999. године, али њене снаге оптужују да нису заштитиле цивиле.

Протести су у бившој белгијској колонији избили су у петак након што је побуњеничка група М23, једна од најактивнијих милитантних коалиција у источном региону земље, покренула нове нападе који су натерали хиљаде цивила у бекство.

Локално становништво тврди да западни савезници нису успели да искористе свој утицај на суседну Руанду и спрече је да наоружава милитанте.

"Западњаци стоје иза пљачке наше земље, Руанда не ради сама, па морају да напусте нашу земљу", рекао је Ројтерсу један од демонстраната.

У саопштењу касно у недељу, влада Конга "снажно" је осудила "неоправдане акте насиља" демонстраната. Такође је најављена одлука о јачању безбедности у страним амбасадама, као и у просторијама мировне мисије УН.

Тензије између ДР Конга и Руанде су се повећале од поновног активирања милиције М23 на нестабилном истоку 2021.

Западне владе, укључујући САД и Белгију, али и и експертска комисија УН подржале су наводе власти ДР Конга да Кигали финансира побуњенике, који су заузели огромне делове земље у Северном Кивуу.

Источноафричка држава је више пута негирала оптужбе, тврдећи да су то покушаји да се подстакне сукоб у региону.

Прошле недеље обновљени бомбашки напади М23 у неколико градова навели су Киншасу да се заветује да неће дозволити групи да врати контролу над Гомом, главним градом покрајине разорене сукобима у близини границе са Руандом.

Реагујући на то, борци су рекли да немају намеру да заузму град, који су накратко освојили 2012. године, и да само изводе "одбрамбене маневре".

Најмање 150.000 људи наводно је расељено из својих домова у различитим областима проблематичне источне провинције Северни Киву, укључујући Масиси и Саке, због сукоба између државне војске и милитаната.

image
VV inauguration
banner