Свет

Израелски медији: Израел води тајне преговоре са Конгом о прихвату избеглица из Појаса Газе

Свет би требало да подржи хуманитарну емиграцију, јер је то једино решење које видим, рекао је израелски министар Гамлијел
Израелски медији: Израел води тајне преговоре са Конгом о прихвату избеглица из Појаса Газе© AP Photo/Ariel Schalit

Израелски званичници су водили тајне преговоре са афричком државом Конго и неколико других земаља о потенцијалном прихватању избеглица из Појаса Газе, пренели су данас израелски медији.

"Конго је вољан да прими избеглице, али ми смо у преговорима и са другима", потврдио је виши званичник безбедносне службе Израела новинару Шалому Јерушалмију, преноси "Тајмс оф Израел".

Јерушалми је навео пример министра обавештајних служби Гила Гамлијела који је јуче у Кнесету рекао да ће се на крају рата урушити влада Хамаса, да неће бити локалних власти, а цивилно становништво ће у потпуности зависити од хуманитарне помоћи.

"Неће бити посла, а 60 одсто пољопривредног земљишта у Гази постаће сигурносна тампон зона", рекао је министар Гамлијел.

Рекавши да ће се мржња (према Израелу) наставити у Гази и да су нови напади на Израел само питање времена, он је додао проблем Газе није само израелски проблем.

"Свет би требало да подржи хуманитарну емиграцију, јер је то једино решење које видим", рекао је министар Гамлијел.

Званични Вашингтон је у уторак осудио израелске министре крајње деснице Безалела Смотрича и Итамара Бен-Гвира због залагања за пресељење Палестинаца из Газе.

"Ова реторика је запаљива и неодговорна", оценио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

image