Свет

Британци остају без омиљеног напитка због кризе у Црвеном мору

Британија, пети највећи увозник чаја у свету, добија више од половине свог увезеног чаја из Кеније и Индије, што је чини зависном од руте кроз Црвено море
Британци остају без омиљеног напитка због кризе у Црвеном моруGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Британци ће се због кризе у Црвеном мору можда суочити са несташицом омиљеног пића - чаја, упозоравају британски трговци, преноси Ројтерс.

Британски малопродајни конзорцијум саопштио је да је приметио "привремени прекид" у неким линијама снабдевања црним чајем, а извор из индустрије је британској агенцији саопштио да је било кашњења и са допремањем других врста чаја.

Компаније су начелно саопштиле да ће дужина прекида испоруке у Црвеном мору одредити да ли ће потрошаче у Европи сачекати празне полице.

Британија, пети највећи увозник чаја у свету, добија више од половине свог увезеног чаја из Кеније и Индије, што је чини зависном од руте кроз Црвено море.

Према Институту за извоз и међународну трговину (ИЕИТ), непрерађени чај се шаље у Велику Британију за прераду и паковање, због чега је Британија 10. највећи извозник чаја на свету.

Генерални директор ИЕИТ је поручио да је чај можда прва у низу намирница које ће погодити криза ланца снабдевања.

Алтернативни бродски пут око Рта добре наде у Јужној Африци може трајати 10-14 дана дуже у поређењу са проласком преко Црвеног мора и Суецког канала.

Неколико великих брендова одеће у Великој Британији такође је упозорило на потенцијални утицај кризе у Црвеном мору на испоруке.

image