Свет

Сада ће сви да оздраве: Зеленски легализовао марихуану

Украјина легализовала медицински канабис, прве серије увезеног производа очекују се касније ове године
Сада ће сви да оздраве: Зеленски легализовао марихуануGetty © SOPA Images / Contributor

Украјински председник Владимир Зеленски потписао је закон којим се легализује употреба канабиса у медицинске сврхе, а званичници тврде да ће он помоћи и војницима и цивилима у лечењу посттрауматског стресног поремећаја усред сукоба са Русијом.

Законодавци ће сада радити на неопходним прописима који ће дозволити увоз производа на бази канабиса, јер ће за развој домаћег узгоја бити потребно више времена.

"Председник је потписао нацрт закона о регулисању промета биљака из класе конопље", наводи се у саопштењу украјинског парламента. Украјински посланици усвојили су закон великом већином у децембру са 248 за и 16 гласова против.

Закон ће ступити на снагу за шест месеци и регулисаће промет биљака конопље за "медицинске и индустријске сврхе, (као и у) научне и научно-техничке делатности" како би се "пацијентима проширио приступ неопходном лечењу онколошких болести и посттрауматских стресних поремећаја добијених као последица рата", наводи се у тексту.

"Независна европска медицинска саветница за канабис", Хана Хлушченко, која је радила са украјинским лобијем за марихуану, рекла је за "Форбс" да је њена "процена да ће први производи бити на тржишту до трећег или четвртог квартала ове године".

Зеленски је промовисао ту меру као начин да Украјинци ублаже бол и анксиозност, тврдећи да Украјина мора да следи западне примере. "Све најбоље светске праксе, све најефикасније политике, сва решења, ма колико нам се чинила тешка или необична, морају се применити на Украјину", рекао је Зеленски прошле године у националном парламенту.

Критичари те мере, укључујући бившу премијерку Јулију Тимошенко, тврде да је закон погрешан и да ће дозволити "трилионским нарко-бизнисима и нарко мафијама" да се врате у земљу.

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан духовито је прокоментарисала вест да је Кијев легализовао "траву".

"Сада ће сви да оздраве", навела је на Телеграму.

image