Свет

Зеленски по закону: Украјински посланици изгласали легализацију канабиса у медицинске сврхе

Опозициона посланица Јулија Тимошенко, премијерка од 2007. до 2010. године, одлучно се противила закону, тврдећи да ће тиме "рекреативна" употреба дрога бити само проширена у Украјини
Зеленски по закону: Украјински посланици изгласали легализацију канабиса у медицинске сврхе© Michel Porro

Украјински посланици гласали су данас за легализацију употребе канабиса у медицинске сврхе. Посланик у украјинском парламенту Јарослав Железњак написао је на Телеграму како је 248 посланика подржало закон, пренео је Ројтерс.

Агенција напомиње да је до овакве одлуке дошло након што су бројни активисти позвали на то у циљу лечења милиона људи, укључујући и војнике рањене у Специјалној војној операцији. Продаја канабиса, као и снабдевање њиме, за употребу у немедицинске сврхе и даље би било кривично дело, додаје медиј.

"Закон би наметнуо строгу контролу производње медицинског канабиса, укључујуц́и целодневни видео-надзор доступан полицији за произвођаче, који би морали да имају лиценцу за продају", рекао је Железњак.

Додао је да би лекови, који садрже медицински канабис, били доступни само путем електронског рецепта под рачуном.

Марија Мезенцева, посланица која се залагала за предлог закона у парламенту, рекла је да је медицински канабис потребан за шест милиона Украјинаца, пре свега за оболеле од рака, цивиле са посттрауматским стресним поремећајем и рањене војнике.

Опозициона посланица Јулија Тимошенко, премијерка од 2007. до 2010. године, одлучно се противила закону, тврдећи да ће тиме "рекреативна" употреба дрога бити само проширена у Украјини.

Предлог закона мора да потпише председник Владимир Зеленски пре него што постане закон и ступио би на снагу тек шест месеци након што буде званично објављен.

image