Свет

Хладан туш за Кијев: САД не очекују скори улазак Украјине у НАТО

Кијев може да уђе у Алијансу тек након што се оконча сукоб са Москвом, рекао је званичник Стејт департмента
Хладан туш за Кијев: САД не очекују скори улазак Украјине у НАТОGetty © NurPhoto / Contributor

Украјина неће постати чланица НАТО-а на самиту блока овог лета, поручио је Кијеву портпарол Стејт департмента Данијел Чисек.

Он је, у интервјуу за украјинске медије, рекао да иако Алијанса разуме жељу Кијева да постане пуноправни члан "што је пре могуће", али да питање приступања неће бити на дневном реду у јулу 2024. када се лидери НАТО састану на Самиту у Вашингтону.

"Да будем искрен, ово се не очекује на самиту НАТО ове године... вероватно (ће бити на дневном реду) после рата", рекао је он.

Прича о приступању Украјине НАТО први пут се појавила 2008. да би се интензивирала након пуча 2014. године. Кијев је у јесен 2022. званично поднеo захтев за улазак у НАТО.

Москва је у више наврата протестовала због ширења НАТО-а према њеним границама, а председник Владимир Путин је навео настојање Украјине да се придружи као један од кључних разлога за Специјалну војну операцију.

Упркос константним захтевима Кијева да буду примљени у блок, званичници НАТО-а воде рачуна да не поставе тачан рок. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је прошле године да то питање неће бити тема расправе док се сукоб не заврши.

Поред тога, "Форин полиси" је прошлог месеца пренео да се САД и Немачка наводно противе уласку Украјине у Алијансу из страха да би то могло да изазове ескалацију сукоба са Русијом.

image