Свет

Британски амбасадор при НАТО-у: Украјина не треба да очекује скори пријем у Алијансу

Иако ће се питање приступања Украјине вероватно разматрати на предстојећем самиту који ће се у јулу одржати у Вашингтону, Квери не очекује да ће "бити остварен велики напредак, због ситуације на терену"
Британски амбасадор при НАТО-у: Украјина не треба да очекује скори пријем у АлијансуGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Украјина не би требало да се нада значајном напретку у њеној кандидатури за чланство у НАТО на следећем самиту војног блока, упозорио је британски амбасадор при тој организацији Дејвид Квери. Западни медији су прошлог месеца известили да се САД и Немачка противе приступању Кијева у Алијансу, све док траје сукоб са Москвом.

Украјина је званичан захтев за приступање НАТО поднела у јесен 2022. године, након што је 2019. у свој устав чланство у Алијанси означила као стратешки циљ спољне политике.

Са друге стране, Москва је у више наврата нагласила да би потенцијално ступање Украјине у НАТО била огромна претња по националну безбедност Русије. Такође, председник Владимир Путин је намеру Кијева да ступи у Алијансу навео као један од главних узрока покретања Специјалне војне операције у фебруару 2022. године.

Током свог интервјуа на подкасту "Политико пауер плеј", Квери је изјавио да је "НАТО још 2008. године одлучио да ће Украјина постати члан, и да су лидери на самиту у Виљнусу 2023. потврдили ту одлуку".

Према његовим речима Кијев се све више приближава остварењу овог циља, а УК је у потпуности убеђено да је Украјина са правом заслужила своје место у НАТО, као и да је питање када, а не да ли ће приступити.

Међутим, иако ће се питање приступања Украјине вероватно разматрати на предстојећем самиту који ће се у јулу одржати у Вашингтону, Квери не очекује да ће "бити остварен велики напредак, због ситуације на терену".

Крајем јануара се појавила и информација да се САД и Немачка тренутно противе учлањењу Украјине због страха од потенцијалног сукоба са Русијом. Наводно су САД апеловале на чланове чланове НАТО из Европске уније да не покрећу ово питање током предстојећег самита, како поделе унутар Алијансе не би испливале на површину.

Подсећања ради, прошлогодишњи самит у Виљнусу је окончан без икаквих конкретних обавеза или временског оквира за чланство Кијева, што је наљутило украјинског председника Владимира Зеленског.

Такође, говорећи уочи састанка са украјинским колегом прошлог месеца, словачки премијер Робер Фицо изјавио је да ће његова земља блокирати кандидатуру Украјине за чланство у НАТО "јер је управо то основа за покретање трећег светског рата и ништа друго".

Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је исти став и упозорио да би прихватање захтева Кијева о ступању у Алијансу у блиској будућности могло да увуче државе чланице у отворен сукоб са Русијом.

image