Свет

Архитекта антируских санкција се враћа у Белу кућу док САД траже "иновативне начине да казне" Москву

Далип Синг је имао кључну улогу у замрзавању имовине Москве на почетку украјинског сукоба
Архитекта антируских санкција се враћа у Белу кућу док САД траже "иновативне начине да казне" МосквуGetty © Drew Angerer

Далип Синг, бивши виши амерички саветник за националну безбедност који је помогао у увођењу санкција Вашингтона Русији због сукоба у Украјини, спреман је да се поново придружи Белој кући, преносе амерички медији.

Портал "Аксиос" примећује да до Синговог повратка у администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, коју је напустио у априлу 2022. да би радио као главни глобални економиста у компанији Пи-Џи-Ај-Ем, долази у тренутку када Вашингтон тражи "иновативне начине да казни Русију" и помогне Украјини.

Бивши званичник је био кључан у одсецању Москве од глобалног финансијског система СВИФТ и замрзавању око 300 милијарди долара руске суверене имовине на Западу, пренео је "Блумберг". Ројтерс је такође подсетио на Сингову улогу у санкционисању руских банака, компанија, бизнисмена и званичника.

"Блумберг" наводи да се очекује да ће Синг, који се нашироко сматра заговорником регулације криптовалута, радити на иницијативама као што су реформа Светске банке, проширење америчке алтернативе кинеској иницијативи Појас и пут и начинима да се економски притисну противници Вашингтона. "Аксиос" је такође известио да ће Синг касније ове године координисати позиције САД у Г7 и Г20.

Размере западних санкција Русији достигле су ниво без преседана 2022. године након почетка Специјалне војне операције, али нису успеле да сломе економију земље. ЕУ је близу договора о 13. пакету санкција Москви, док САД разматрају са партнерима у Г7 да заплене замрзнуту руску имовину.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је раније ове недеље да ће Москва заплену своје имовине сматрати "крађом" и да ће узвратити "веома оштрим" контрамерама. У децембру је портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио да Москва већ има конкретну листу западне имовине коју би могла да преузме као одговор.

image