Свет

Толико од ефикасности санкција: Америчке и европске компаније "наоружавају" Русију чиповима

Царински подаци показују да је Русија, упркос санкцијама, 2023. увезла америчке и европске чипове вредне скоро 2 милијарде долара
Толико од ефикасности санкција: Америчке и европске компаније "наоружавају" Русију чиповимаGetty © Justin Sullivan / Staff

Русија је прошле године увезла 1,7 милијарди долара вредне напредне америчке и европске чипове, упркос санкцијама чији је циљ да спрече Москву да се дочепа технологије коју може да употреби у Украјини.

Поверљиви подаци руске царинске службе до којих је дошао "Блумберг" показују да су више од половине увезених полупроводника и интегрисаних кола у првих девет месеци 2023. године произвеле америчке и европске компаније.

Међу њима су амерички "Интел", Еј-Ем-Ди, "Аналог дивајсез", као и европски брендови "Инфинион", Ес-Ти-Микроелектроникс и Ен-Екс-Пи. Америчке и европске компаније на листи имале су комбиновани приход од десетина милијарди долара у 2023.

Овај увоз указује на бескорисност покушаја Запада да ограничи Русији приступ високој технологији. Велики број "забрањене" робе у Русију улази путем поновног извоза из трећих земаља, укључујући Кину, Турску и Уједињене Арапске Емирате. САД и ЕУ раде на блокирању тих рута, али без много успеха.

Све у свему, царински подаци показују да је Русија увезла чипове у вредности од 1,7 милијарди долара у првих девет месеци прошле године, укључујући 1,2 милијарде долара које је направило укупно 20 компанија. Преостали износ поделили су мањи произвођачи, укључујући неке из Европе и САД.

image