Свет

Одлазећи премијер Холандије: Маните се кукњаве због Трампа, помозите Украјини

Марк Руте је изјавио да је након разговора са америчким политичарима у Минхену умерени оптимиста да ће америчка војна помоћ Украјини, која је тренутно стопирана, бити усвојена у Конгресу
Одлазећи премијер Холандије: Маните се кукњаве због Трампа, помозите Украјини© AP Photo/Armin Durgut

Одлазећи премијер Холандије Марк Руте изјавио је данас да Европа треба да престане да се жали на Доналда Трампа и да се фокусира на оно што може да уради за Украјину.

Бивши амерички председник Доналд Трамп је изазвао незадовољство у Европи, рекавши да, уколико поново постане председник САД, неће бранити чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе.

"Треба да престанемо са жалопојкама, кукњавом о Трампу. То је питање за Американце (да ли ће га изабрати на изборима). Нисам Американац, не гласам у САД. Морамо да сарађујемо са сваким ко је на подијуму", рекао је Руте на панелу на Минхенској безбедносној конференцији.

Он је рекао да Европа у сваком случају мора да троши више на одбрану и да повећа производњу муниције, не само зато што би Трамп могао да се врати. Руте је додао да не зна да ли се у Европи сматра главним кандидатом за наредног генералног секретара НАТО, појаснивши да неће започети кампању да дође на то место.

"Све што чујем претходних дана је кукњава због Трампа. Хајде да престанемо то да радимо. Након разговора са америчким политичарима у Минхену умерени сам оптимиста да ће америчка војна помоћ Украјини, која је тренутно стопирана, бити усвојена у Конгресу", поручио је Руте.

image