Свет

Међународни суд правде отвара рочиште о последицама израелске окупације палестинских територија

Судијама ће бити потребно неколико месеци да расправљају пре него што саопште саветодавно мишљење, које је Израел у прошлости свакако игнорисао
Међународни суд правде отвара рочиште о последицама израелске окупације палестинских територијаGetty © Photo by Uriel Sinai

Међународни суд правде (МСП) у Хагу отвара данас једнонедељно рочиште о правним последицама израелске окупације палестинских територија, током којег представници више од 50 држава треба да се обрате судијама.

Суду ће се прво обратити палестински министар иностраних послова Ријад ал Малики, а предвиђено је, између осталог, и обраћање представника САД, Кине, Русије, Јужне Африке и Египта, преноси Ројтерс.

Израел неће учествовати на рочишту, иако је суду послао писани поднесак.

Рочишта ће се одржавати до 26. фебруара, након чега ће, како се очекује, судијама бити потребно неколико месеци да расправљају о том питању пре него што саопште саветодавно мишљење.

Израел је игнорисао таква мишљења у прошлости, подсећа британска агенција и оцењује са би мишљење МСП усред текућег рата у Појасу Газе могло да утиче на повећање политичког притиска на Израел.

Израел је заузео Западну обалу, Појас Газе и источни Јерусалим у рату 1967. године.

Израел се повукао из Газе 2005. године, али заједно са суседним Египтом и даље контролише границе Појаса Газе.

Генерална скупштина Уједињених нација затражила је од МСП 2022. године да да саветодавно, односно необавезујуће мишљење о правним последицама израелске окупације палестинских територија.

То је други пут да је Генерална скупштина УН затражила од МСП-а да пружи саветодавно мишљење у вези са окупираним палестинским територијама.

МСП је у јулу 2004. године утврдио да је Израел градњом зида који раздваја Западну обалу прекршио међународно право и да би требало да буде демонтиран, али он ни до данас није уклоњен, наводи Ројтерс.

image