Свет

Израел усвојио декларацију којом се одбацује једнострано признавање Палестине

Одлука је у складу са изјавом премијера Бенјамина Нетанјахуа, на чији захтев је и одржана данашња седница на ову тему
Израел усвојио декларацију којом се одбацује једнострано признавање ПалестинеGetty © Sean Gallup/Getty Images

Израелска влада једногласно је данас усвојила декларацију којом се одбацују "међународни диктати" у којима се тражи признање палестинске државности.

"Израел категорички одбија међународне диктате о трајном договору са Палестинцима. Договор, уколико се постигне, може доћи само директно, кроз разговоре две стране, без претходно постављених услова", саопштила је израелска влада, пренео је "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се додаје да ће Израел да се "противи једностраном признавању палестинске државе", као и да би после 7. октобра такав потез био "огромна награда за терор, без преседана, која би спречавала сваки будући мировни споразум".

Одлука је у складу са изјавом премијера Бенјамина Нетанјахуа, на чији захтев је и одржана данашња седница на ову тему.

Палестинско МСП: За Палестинску државу није потребно одобрење Нетанјахуа

Да Палестина постане пуноправна чланица УН и да је признају друге државе није потребно одобрење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, саопштило је данас палестинско Министарство спољних послова.

Саопштење министарства уследило је након што је Израел претходно формализовао своје противљење ономе што је назвао "једностраним признањем" палестинске државности.

image