Свет

Репортери без граница: Изручење Асанжа Америци било би катастрофа за новинаре и јавност

Ако буде изручен САД, Асанжу прети 175 година затвора
Репортери без граница: Изручење Асанжа Америци било би катастрофа за новинаре и јавностGetty © Martin Pope / Contributor

Ако британске власти изруче оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа Сједињеним Државама, он ће бити први новинар коме ће се судити према контроверзном закону о шпијунажи који не штити интересе јавности и који је неопходно реформисати.

То би, пишу генерални секретар Кристоф Делор и директорка кампања Репортера без граница (РСФ) Ребека Винсент за "Гардијан", био опасан преседан за новинаре и медијске организације који објављују приче на основу информација које су процуриле у јавност. Ако буде осуђен, Асанж би могао да добије 175 година затвора, а пресуда би имала катастрофалне последице по извештавање о темама од јавног значаја.

Како наводе, РСФ су после вишемесечних правних и бирократских перипетија, успели да дођу до Асанжа који је затворен у лондонском Белмаршу и из прве руке виде услове у којима већ годинама живи човек који је јавности открио ратне и злочине против човечности које су Сједињене Државе починиле.

"Асанж не би требало да буде у затвору нигде – ни у Великој Британији, ни у САД, ни у Аустралији, како су британском суду предложиле америчке власти. Нико, нигде, не би требало да буде таргетиран због објављивања информација од јавног интереса. Асанж треба одмах да буде пуштен – можда политичким решењем, ако не и судским, с обзиром на политичку природу случаја против њега", наводе из РСЕ.

Могућност изручења Америци је опасно близу и ако високи суд у Лондону ове седмице одбије Асанжову жалбу, Европски суд за људска права биће последња станица, навели су званичници РСЕ и позивали британско правосуђе да "донесе неки облик правде у овој касној фази, спречавањем екстрадиције".

У противном, наводе они, Уједињено Краљевство ће постати земља која омогућава историјски погубан ударац слободи штампе и праву свих нас да знамо.

image