Свет

Европски парламент у приправности: На телефонима посланика нађени трагови шпијунског софтвера

Претња је озбиљно схваћена с обзиром на то да се приближавају ЕУ избори
Европски парламент у приправности: На телефонима посланика нађени трагови шпијунског софтвера© Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Европски парламент саопштио је да је на телефонима политичара и особља свог пододбора за одбрану пронашао трагове шпијунског софтвера, преноси "Политико".

У интерном мејлу Европског парламента, наводи се да су мобилни апарати погођени наметљивим софтверским алатима за надзор, те је свим посланицима саветовано да телефоне однесу у ај-ти службу ове институције како би били проверени.

Европски парламент је у високој приправности због сајбер напада и потенцијалног страног мешања уочи избора за ЕУ заказаних за јун, наводи "Политико", који је у децембру известио да је интерна ревизија показала да сајбер безбедност ове институције "још није испунила индустријске стандарде" и да "није у потпуности у складу са нивоом претње" коју представљају хакери које спонзоришу државе и друге претеће групе.

Заменица портпарола парламента Делфин Колард рекла је да су "трагови пронађени у два уређаја" те да су зато члановима одбора прослеђени мејлови у којима се позивају да провере телефоне.

"У овом геополитичком контексту и с обзиром на природу досијеа које прати Пододбор за безбедност и одбрану, посебна пажња посвећена је уређајима чланова овог пододбора и особља које подржава његов рад", наводи се у саопштењу.

"Политико" подсећа да су 2022. године истраживачи открили да су телефони чланова каталонског Покрета за независност, укључујући политичаре ЕУ, били заражени шпијунским софтверима попут "Пегаза".

Исте године, грчки посланик у Европском парламенту и опозициони лидер Никос Андрулакис био је на листи грчких политичких и јавних личности за које је утврђено да је мета "Предатора", још једног шпијунског алата. И председница парламента Роберта Мецола раније се такође суочила са покушајем хаковања помоћу шпијунског софтвера.

Чланови Европског парламента су 2022. године основали посебан истражни одбор за истраживање овог питања који је проверавао низ скандала у земљама укључујући Шпанију, Грчку, Мађарску и Пољску и саопштио да су најмање четири владе у ЕУ злоупотребиле хакерске алате ради политичке добити.

image