Свет

Фон Крамонова: Европски парламент одобрио - Кијеву стиже обећаних 50 милијарди евра

Управо смо одобрили помоћ за Украјину, а следеће пленарне недеље у Стразбуру, парламент ће још једном показати солидарност са том земљом, навела је посланица Европског парламента Виола фон Крамон
Фон Крамонова: Европски парламент одобрио - Кијеву стиже обећаних 50 милијарди евра© Thierry Tronnel/Sygma via Getty Images

Европски парламент одобрио је вишегодишњи програм финансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра, известила је посланица Европског парламента и известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон.

"Управо смо одобрили помоћ за Украјину, финансијску помоћ у вредности од 50 милијарди евра за наредне године. Следеће пленарне недеље у Стразбуру, парламент ће још једном показати солидарност са Украјином", написала је Фон Крамонова на Иксу.

Саопштење се појавило и на сајту Европског парламента. Како је наведено, Одбор за буџет, Одбор за спољне послове и Комитет за индустрију, научна истраживања и енергетику одобрили су одлуку о ревизији дугорочног буџета ЕУ, који укључује помоћ за Украјину.

Подсетимо, лидери ЕУ су 1. фебруара "савладали" дугогодишњи отпор Мађарске и постигли договор о додели макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра. Тај износ биће послат Кијеву у наредне четири године. 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је раније да ЕУ очекује да ће прва средства Украјини бити обезбеђена у марту.

image