Свет

Две године Специјалне војне операције: Украјина позајмљује од будућности

Све што Украјина ради само одлаже неизбежни колапс, а нико не зна шта ће се прво срушити - фронт, економија, или ће избити немири, пише руски новинар Сергеј Полеатев
Две године Специјалне војне операције: Украјина позајмљује од будућностиGetty © SOPA Images / Contributor

Да би поразила непријатеља, Русији је потребна ефикасна стратегија и план. Прошле године, план је био утврђивање одбране и Авдејевка је била представљена као тест за руске снаге. Протеклог викенда, битка за Авдејевку се завршила. Шта сад?

Замор од сукоба

Вишемесечне борбе за центар Авдејевке, није стратегија која ће одлучити о исходу сукоба, пише кооснивач "Ватфор пројекта" Сергеј Полетаев и подсећа да од јесени 2022. није виђен ниједан успешан напад од оперативног значаја.

Полетаев наводи да спори напредак не значи да Москва нема план за победу. "У недостатку ефикасних средстава за пробијање одбране, није битно кретање фронта или заузимање одређених линија – битна је штета која је нанета непријатељу, а важно је да непријатељ постаје слабији брже од нас", наводи он и додаје да је Авдејевка оличење ове стратегије.

Украјински и западни извори већ месецима упозоравају да је ситуација тешка и да је одбрану све теже одржавати. Недостатак граната се погоршава (према разним извештајима Руси су супериорнији у овом случају три до 10 пута), украјинским снагама недостаје људи (у многим јединицама ова бројка достиже 65-70 одсто), а предност у виду малих дронова одавно је нестала.

Ситуација иза линија фронта

Украјинска страна не може да се похвали ни ситуацијом у позадини. Смена Валерија Залужног - популарног команданта који можда није неки стратег али га војска и народ воле и принудна мобилизација са отимањем људи на улици, у комбинацији са огромним жртвама не доприносе моралу Украјинаца.

Томе треба додати и финансијске проблеме.

У прве две године, украјински буџетски дефицит је био покривен спољним инјекцијама, одржавајући привид финансијске стабилности пред скоро потпуним колапсом цивилне економије. Међутим, најављени дефицит од 42 милијарде долара за 2024. биће веома тешко покрити – од 50 милијарди евра издвојених за четири године, скоро 18 милијарди евра (више од трећине) треба да се потроши ове године, релативно мало новца долази од ММФ-а и других извора, па чак и ако амерички Конгрес коначно одобри 61 милијарду долара у финансирању које је тражила Бела кућа, украјински буџет ће и даље имати проблема. Једини излаз је да стартују штампарске машине и покушају да споје крај с крајем на рачун пада курса.

Политичка (не)стабилност је други проблем. Захваљујући контроли медија, Владимир Зеленски има номинални рејтинг од преко 60 одсто, али су дани његовог апсолутног политичког монопола прошли. У јесен је поново оживела украјинска политика и укинут је табу критике председника. У мају, Зеленском истиче мандат, што га чини формално нелегитимним. Ако ситуација на фронту и у позадини настави да се погоршава садашњим темпом, то би могло довести до политичке кризе у пуној мери. Остаје да се види да ли ће Залужни и бивши председник Пјотр Порошенко, који га је узео под своје, искористити тренутак.

Следеће питање је војно снабдевање. Обим војних залиха Украјине ограничен је не толико недостатком новца колико исцрпљивањем западних арсенала и политичким изборима. 

Позајмљивање од будућности

Прво, пише Полетаев, нови закон о мобилизацији неће повећати број људи спремних да се боре за Украјину; напротив, власти ће имати више проблема на унутрашњем плану. Као резултат тога, бројчана предност руске армије ће се задржати, ако не и повећати.

Друго, украјинске снаге ће и даље имати проблема са муницијом. Запад неће достићи руски ниво производње граната до 2025. године, ако не и касније, а муниција ће прво бити искоришћена за попуњавање сопствених празних арсенала. Исто важи и за оклопна возила. Совјетске залихе Украјине су на измаку и производња нових оклопних возила на Западу заостаје за Русијом.

Треће, Украјина ће све више користити дронове али ни уз помоћ њих неће моћи да парира Русији. Украјинске ваздушне и поморске беспилотне летелице дугог домета се заиста развијају и, иако задају непријатне ударце у позадини, на фронту немају никаквог ефекта.

Четврто, Запад ће наставити да снабдева Украјину пројектилима. То значи да ће бити више удара и више циљева. Запад, као спонзор Украјине, одлучио је стратегију за ову годину – дефанзива и исцрпљивање непријатеља.

Украјина ће постати слабија, али ће узвратити на све инвентивније и агресивније начине, надајући се да ће то приморати Кремљ да прихвати прекид ватре и замрзне сукоб. Да би прегурала наредну годину, Украјина се задужује од будућности, наводи Полетаев.

Можете појачати мобилизацију и попунити ровове "добровољцима", али за годину дана више их неће бити. Лавовски део новца може се потрошити пре рока, али за годину дана ни нивца неће бити.

Можете затегнути каишеве, преусмерити преостале ресурсе и борити се, али ће то само одложити неизбежни колапс, а нико не зна шта ће се прво десити, да ли ће се срушити фронт, економија, или ће избити немири у Украјини, закључује Полетаев.

image