Свет

Британски министар одбране, Украјина и "Косово": Проширујемо операцију Интерфлекс

Припадници Косовских безбедносних снага спремаће Украјинце да се боре против Путинове армије
Британски министар одбране, Украјина и "Косово": Проширујемо операцију Интерфлекс© Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Британија наставља да подржава Украјину, потврдио је министар одбране те земље Грант Шапс у свом обраћању Доњем дому и најављујући да ће се такозвано "Косово" уз Естонију прикључити програму "Интерфлек" за обуку украјинских војника.

"До сада је Британија обучила више од 60.000 украјинских војника. Али Операција 'Интерфлекs', наш главни део обуке, ће се још више проширити. Са задовољством могу да објавим да се Косово и Естонија придружују. Они су се прикључили нама и сви обучавају украјинске трупе овде у Британији", рекао је Шапс, додајући да ће у првој половини 2024. године бити обучено још 10.000 људи.

"Интерфлекс" је, иначе, шифровани назив за међународну војну мисију, под вођством Велике Британије, чији је примарни циљ обука Оружаних снага Украјине. Први контигент Косовских безбедносних снага мисији се придружио 18. јануара.

То, међутим, није први пут да чланови приштинског безбедносног апарата сарађују са британском војском, јер како каже сам министар одбране тзв. Косова, Ејуп Маћедонци: "Велика Британија је била раме уз раме са нашом 'републиком' у свим фазама изградње 'државе' и наставља да буде наш незамењиви партнер".

Шапс је, у обраћању посланицима најавио и нови пакет помоћи Кијеву од 200 противтенковских пројектила "бримстоун" који ће, како каже, бити додатно појачање одбрани Украјине.

Подсетио је и да је британски премијер већ најавио да ће земља уложити додатних 2,5 милијарди фунти у војну подршку Украјини, чиме ће укупни пакет војне помоћи Кијеву износити више од 7 милијарди фунти, а њихова укупна подршка ће изаћи на више од 12 милијарди фунти, рачунајући економску и такође хуманитарну помоћ.

"Путин је арогантно претпоставио да ће овај сукоб бити завршен за неколико дана – и погрешио је. Он није рачунао на снагу међународне подршке која би се окупила за украјинску ствар. И поносан сам што је током протеклих 730 дана Британија била на челу тог глобалног одговора. Наши напори, увек корак испред наших савезника, направили су истинску разлику", тврди Шапс.

Он је, говорећи пред британским посланицима подсетио на наоружање које је Велика Британија обезбедила Кијеву, између осталог и на противтенковске ракете НЛАВ, тенкове "челенџер", 500 оклопних возила, 15.000 комада противоклопног оружја и четири милиона комада муниције из малокалибарског оружја.

"Овај сукоб је показао да беспилотне летелице мењају лице модерног ратовања и ми већ извлачимо поуке из тога", устврдио је Шапс, додајући да се савезнички допринос Украјини.

Шапс се похвалио и да му је Зеленски рекао да је допринос Британије украјинском рату огроман.

"Заједно смо показали да када Украјина добије оно што јој је потребно, може да победи – због чега Уједињено Краљевство наставља да појачава нашу подршку", навео је Шапс.

Британски министар је навео и да се не улаже само у украјинско оружје, већ и у њихово војно особље.

image