Свет

Браћа по оружју: Шта увежбавају Велика Британија, Украјина и тзв. Косово?

Присуство припадника тзв. Косовских безбедносних снага је само још један корак ка трансформацији ове нелегалне формације у оружане снаге
Браћа по оружју: Шта увежбавају Велика Британија, Украјина и тзв. Косово?Getty © Leon Neal

Министарство одбране тзв. Косова је 18. јануара одржало церемонију поводом испраћаја контингента припадника КБС у Велику Британију, где ће учествовати у међународној војној операцији под називом "Интерфлекс", у којој између осталог учествује и украјинска војска.

Дан касније, поводом испраћаја огласила се и британска амбасада у Пришитини, која је на званичном налогу на друштвеној мрежи Икс поздравила овај потез и нагласила да је тзв. Косово "пружило подршку и показало солидарност са Украјином од почетка оружаног сукоба у овој земљи".

Шта је операција "Интерфлекс"?

У питању је шифровани назив за међународну војну мисију, под вођством Велике Британије, чији је примарни циљ обука Оружаних снага Украјине. "Интерфлекс" је заправо наследник претходне операције - "Орбитал", односно мисије са истим циљем, која се одржавала у Украјини у периоду од 24. фебруара 2015. до 17 фебруара 2022. године.

У склопу "Орбитала" британски инструктори су обучавали украјинске трупе у домену медицине, логистике, обавештајних послова и пешадијских задатака ради "осигуравања украјинског територијалног интегритета". Иако се одржавала у Украјини, обука је обављана далеко од ДНР и ЛНР, а непосредно пред почетак Специјалне војне операције, британски инструктори су брже боље напустили своје колеге.

Што се тиче самог "Интерфлекса", мисија је покренута 9. јула 2022, након најаве тадашњег британског премијера Бориса Џонсона да ће "свака четири месеца (120 дана) бити обучено 10.000 украјинских војника". Овај пут, операција је покренута на територији Велике Британије, а акценат је стављен на увежбавање употребе система које су испоручивани украјинским трупама на фронту.

Тако су британски инструктори учили Украјинце како да користе противоклопне системе НЛАВ, вишецевне ракетне лансере М270, тенкове "челенџер 2", а у међувремену је најављено и обучавање морнарице, поморске пешадије и пилота борбених авиона. Упркос свим напорима, број од 10.000 обучених Украјинаца достигнут је тек 16. фебруара 2023. године, дакле након више од седам месеци.

Такође, упитно је колико је обука у оквиру "Интерфлекса" била корисна за украјинске трупе, имајући у виду резултате летње "контраофанзиве", тачније катастрофалан учинак и огромне губитке у људству и техници о чему је већ било речи.

Страни инструктори и улога "Косова"

Осим војске Велике Британије, у операцији "Интерфлекс" учествује и више од 1.000 инструктора из Канаде, Новог Зеланда, Аустралије, Данске, Естоније, Финске, Немачке, Литваније, Летоније, Норвешке, Холандије и Шведске, а као што је већ поменуто од 19. јануара придружило им се и 26 колега из тзв. Косова.

Међутим, овде треба поставити питање шта то припадници једне нелегалне формације, која настоји да стекне статус "оружаних снага", могу да науче своју украјинску браћу по оружју, односно да ли ће заправо инструктори КБС бити обучавани заједно са њима?

Стога ово може бити само још један корак у процесу трансформације поменуте формације у војску, уз константно наоружавање исте. Подсећања ради, амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил је током састанка са председником Србије Александром Вучићем 11. јануара најавио да ће САД прихватити захтев Приштине о испоруци противоклопних ракетних система "џавелин". 

Ако се вратимо мало даље у прошлост, тј. у период непосредно пред почетак руске Специјалне војне операције у Украјини, сетићемо се да су САД и Велика британије у првим пакетима помоћи Украјини испоручили управо "џавелине" и сличан систем шведско-британског порекла НЛАВ.

Могло би се закључити да и у случају Украјине и тзв. Косова, њихови покровитељи са Запада примењују готово исти рецепт наоружавања и обучавања, са циљем супротстављања Русији, односно Србији.

Наравно не треба заборавити да ово није први пут да чланови приштинског безбедносног апарата сарађују са британском војском, јер како каже сам министар одбране тзв. Косова, Ејуп Маћедонци: "Велика Британија је била раме уз раме са нашом 'републиком' у свим фазама изградње 'државе' и наставља да буде наш незамењиви партнер".

Лепо је што се Маћедонци, иначе бивши припадник терористичке организације - Ослободилачка војска Косова (ОВК), сетио да су у обучавању и наоружавању ОВК на простору Албаније, поред америчке ЦИА и немачког БНД-а, учествовали и припадници британске Специјалне ваздушне службе, чувеног САС (Special Air Service).

Опет вреди подсетити да им тадашња помоћ западних инструктора није много помогла у борби са Војском СРЈ, која се 1999. засипана НАТО бомбама јуначки бранила на Паштрику и Кошарама и тиме зауставила копнену инвазију из Албаније. Интересантно је да је овај неуспех ОВК сличан учинку украјинских трупа обучених на западу током њихове летње офанзиве 2023. у Запорошкој и Доњецкој области.

Ипак, постоји могућност да међу 26 инструктора тзв. КБС има и оних старијих, који су били припадници ОВК па би они својој украјинској браћи могли да пренесу знање везано за извођење терористичких напада, герилско ратовање, отмице и убиства цивила, пљачкање приватне и црквене имовине, као и трговину органима.

image
VV inauguration
banner