Свет

Црнци као СС војници: "Гуглов" програм за стварање слика суспендован због усиљене "разноликости"

"Гемини" је повучен због критика након што је на захтеве да прикаже историјски беле народе и личности представљао као црнце, азијате или Индусе пошто прикази белих људи "јачају расне стереотипе"
Црнци као СС војници: "Гуглов" програм за стварање слика суспендован због усиљене "разноликости"www.globallookpress.com © Avishek Das/Keystone Press Agency

Програму вештачке интелигенције "Гемини" на кратко је укинута опција за генерисање слика, након што су из матичне компаније "Гугл" реаговали на оптужбе да је програм "очигледно расистички".

Раније познат под именом "Бард", "Гемини" је лансиран раније овог месеца, а матична компанија је хвалила његову умешност у генерисању "невероватних слика" на основу кратког описа корисника.

Међутим, испоставило се да "Гемини" има снажну пристрасност према свима сем белцима, пошто би, усред промоције "разноликости", представљао историјски беле народе и личности попут викинга, руских царева, француских краљева — па чак и СС војника — као црнце, азијате, Индусе, или америчке домороце. 

"Чинило се да су белци једина расна категорија коју 'Гемини' одбија да прикаже", наводи се у закључку "Фокс бизниса" о њиховом експерименту са вештачком интелигенцијом.

Из "Гугла" је у среду саопштено да је компанија "свесна да Гемини нуди неистине у неким приказима историјских ликова". До четвртка, компанија је објавила да "већ ради на решавању недавних проблема", додавши да ће захтеви за генерисање слика људи бити паузирани док побољшана верзија не буде стављена у рад.

Нивои апсурда овакве насилне политике "инклузивности" изашли су на видело када је један корисник тражио од "Гугловог" програма да генерише слике немачких војника из 1943. (не прецизирајући, као и у другим случајевима, да их учини црнцима или азијатима).

Високи директор сектора за руковање производима у "Гуглу", Џек Кравчик, рекао је за "Фокс бизнис" да је "генерално добра ствар" то што њихов програм генерише слике са "широким спектром људи", јер ће га због тога, како каже, "користити људи широм света".

"Њујорк пост" је исмејао програм као "апсурдно воук", док га је технолошки предузетник и бивши републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами описао као "очигледно расистички".

Рамасвами је такође приметио да је лансирање "Гугловог" програма доказ да је Џејмс Дејмор, инжењер отпуштен 2017. због критиковања доктрине о разноликости у тој корпорацији, био "100 одсто у праву по питању 'Гугловог' срозавања у идеолошку ехо комору".

"Ове компаније усађују у своје запослене дисфункционалне идеје, а ти запослени затим програмирају ВИ са истим предрасудама", додао је Рамасвами.

"Фокс бизнис" је у закључцима свог експеримента истакао да би "Гемини" на захтеве да прикаже слике белих људи рекао да то "јача штетне стереотипе и генерализације о људима на основу њихове расе", као и да слике белаца одражавају "стереотипни поглед на белу расу" који може бити "штетан" за људе који нису бели, односно за друштво у целини.

Коментаришући ове догађаје, Едвард Сноуден је на Иксу написао да "људи који мисле да је тровање ВИ модела нејасним 'безбедносним' филтерима добра идеја представљају претњу" за ИТ сектор.

Власник Икса Илон Маск је одговорио комичним освртом на оно што су многи претходно назвали проблематичним костимима канадског премијера Џастина Трудоа, иначе великог заговорника политичке коректности, нашаливши се да је и те слике створио "Гемини".

image