Свет

Осуђен Себастијан Курц: Условна казна због давања лажних изјава

Бивши аустријски канцелар је сведочио у оквиру истраге повезане са владом коју је водио од 2017. до 2019, а у оквиру које је оптужен да је у јуну 2020. дао лажне исказе о својој улози у оснивању холдинг компаније ОеБАГ
Осуђен Себастијан Курц: Условна казна због давања лажних изјаваGetty © Photo by Sean Gallup

Бивши аустријски канцелар Себастијан Курц осуђен је данас на условну казну од осам месеци због давања лажних изјава у парламентарној истрази о наводној корупцији у његовој првој влади.

Пресуда суда у Бечу уследила је након четворомесечног суђења, преноси АП.

Овај случај је био први за три деценије да се једном бившем аустријском канцелару суди.

Курц је сведочио у оквиру истраге повезане са владом коју је водио од 2017. до 2019, а у оквиру које је оптужен да је у јуну 2020. дао лажне исказе о својој улози у оснивању холдинг компаније ОеБАГ, која је изводила одређене јавне послове, као и због именовања бившег блиског сарадника Томаса Шмида у њено руководство.

Судија Михаел Радастикс прогласио је Курца кривим за давање лажних изјава о именовању надзорног одбора компаније, али не и за Шмида.

Курц је дошао на власт са антиимиграционом платформом и имао је само 31 годину када је постао лидер Народне странке, а потом и канцелар 2017. године. 

Поднео је оставку 2021, након отварања одвојене истраге о корупцији и тада је напустио политику.

image