Свет

Сунак: Запад би требало да буде одважнији у заплени руске имовине

Британском премијеру нису довољне камате од руске заплењене имовине већ тражи "легалан" начин да све отуђи
Сунак: Запад би требало да буде одважнији у заплени руске имовине© Tanjug/Phil Noble/Pool via AP

Западне земље које подржавају Украјину требало би да буду одважније у конфисковању замрзнуте руске имовине у иностранству како би помогле Кијеву, сматра премијер Велике Британије Риши Сунак.

У чланку за "Сандеј тајмс" поводом обележавања две године од почетка сукоба у Украјини, Сунак је упозорио да Русија "и даље представља највећу претњу глобалној безбедности".

"Морамо бити одважнији у вези са конфискацијом стотина милијарди замрзнуте руске имовине. То почиње тако што ћемо запленити милијарде камата које та имовина ствара и послати их у Украјину. А онда, заједно са Г7, морамо пронаћи легалне начине да одузмемо сами средства и пошаљемо их и у Украјину", написао је премијер.

Запад је замрзнуо око 300 милијарди долара имовине која припада Централној банци Русије од почетка Специјалне војне операције. 

Велика Британија и САД су недавно захтевале потпуну заплену ових средстава како би финансирале владу у Кијеву, док је Европска унија била опрезнија, одлучивши се уместо тога за план заплене камата зарађених од средстава која се држе у клириншкој кући "Еуроклир".

ЕУ је замрзнула резерве руске централне банке у вредности од 196,6 милијарди евра и остварила скоро 4,4 милијарде евра прихода од тога.

image
VV inauguration
banner