Свет

Белгија Украјини шаље 611 милиона евра: Приход добијен од руских замрзнутих средстава

"Еуроклир" је за девет месеци 2023. зарадио око три милијарде евра камата од улагања у санкционисану руску имовину
Белгија Украјини шаље 611 милиона евра: Приход добијен од руских замрзнутих средставаwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere/Belga News

Брисел планира да у току године Украјини пошаље 611 милиона евра од прихода добијених од руске имовине замрзнуте у Белгији, саопштио је лист "Ла Либре", позивајући се на министарку одбране краљевине Лудивин Дедондер.

Крајем прошле године, Европска комисија је представила план за искоришћавање прихода који настаје замрзавањем руске имовине и њеним улагањем. За сада је предложено да се на одвојеним рачунима у ЕУ акумулирају ванредни профити од имовине Руске банке, док се чека предлог ЕК о даљим корацима.

Ако је веровати заменику премијера и министру финансија Белгије Винсенту ван Петегему, Европа је почела да развија начине за каналисање прихода од замрзнутих средстава Русије у корист Украјине.

Након почетка Специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра

Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског "Еуроклира" – једног од највећих светских система за поравнање и клиринг. 

Крајем октобра, "Еуроклир" је објавио да је за девет месеци 2023. зарадио око три милијарде евра камата од улагања у санкционисану руску имовину.

image