Свет

Зеленски: Русија има шпијуне на високим позицијама

Украјински председник је тврдио да су "планови (украјинске) контраофанзиве прошле јесени били су на столу у Кремљу пре него што су те акције и почеле"
Зеленски: Русија има шпијуне на високим позицијамаGetty © Paula Bronstein/Getty Images

Владимир Зеленски сумња да међу врхом украјинског руководства, али и међународним партнерима Кијева, има оних који одају информације Русији. 

Након украјинског повлачења из Авдејевке, али и након пропале прошлогодишње офанзиве, украјински председник је поновио да се Кијев спрема за нови покушај пробоја руских линија одбране.

"Имамо јасан план. Због цурења информација биће припремљено неколико планова", навео је он и додао да што мање људи зна за планове, то боље.

Како тврди, "планови (украјинске) контраофанзивне акције прошле јесени били су на столу у Кремљу пре него што су те акције и почеле".

Зеленски је рекао да, с обзиром на број задатака са којима се суочава његова висока команда, много људи мора бити укључено, што повећава шансе за цурење информација.

"Постоје и неки наши партнери који морају да знају неке од праваца нашег деловања на бојном пољу да би нам обезбедили оружје. Морају то да знају, иначе неће доделити одговарајући пакет. А када има толико људи, непријатељ сазна више детаља", рекао је украјински председник, не наводећи тачно на кога сумња за наводно цурење података.

Украјински званичници за губитке на бојном пољу криве смањену количину војне помоћи која долази из САД, иначе највећег ратног спонзора Кијева.

Амерички председник Џозеф Бајден поново је позвао Конгрес да усвоји његов захтев за допунски буџет, одакле је 60 милијарди долара намењено Кијеву, истакавши да сумња да Украјина неће изгубити још градова ако не добије америчко оружје и муницију.

image